Zi memorială. Auschwitz-Birkenau: locurile groazei

Auschwitz-Birkenau: locurile groazei. La 27 ianuarie 1945, soldații sovietici ai Armatei Roșii au eliberat lagărul de exterminare Auschwitz din Polonia ocupată de germani. Germanii fugiseră deja spre vest, lăsând în urmă cadavrele prizonierilor împușcați și mii de supraviețuitori bolnavi și înfometați. Trupele sovietice au găsit, de asemenea, camerele de gaz și crematoriile pe care naziștii le detonaseră înainte de a fugi în încercarea de a șterge dovezile uciderilor lor în masă.

Dar genocidul a fost prea vast pentru a fi ascuns. Chiar și astăzi Auschwitz-Birkenau este principalul simbol al tragediei Holocaustului cu milioane de vizitatori, cel puțin până anul trecut. Din cauza pandemiei coronavirusului din acest an, majoritatea evenimentelor comemorative vor avea loc online.

Inițial, Auschwitz a servit drept lagăr de detenție pentru prizonierii polonezi, inclusiv preoți catolici și membri ai rezistenței clandestine împotriva ocupației germane.

Mai târziu, Birkenau a fost construit pentru a finaliza exterminarea evreilor deportați din toată Europa. Prizonierii au fost aduși ca niște animale în vagoane fără ferestre. Naziștii i-au selectat pe cei care ar putea fi folosiți pentru munca forțată, iar pe ceilalți – bătrâni, femei și în special copii și bebeluși – au fost duși în camerele de gaz la scurt timp după sosirea lor.

Birkenau lovește cel mai profund, un spațiu plat și vast încă înconjurat de mesteacăn (Birken în limba germană) care dau numele locului. Cuptoarele crematoriului sunt reduse în dărâmături, dar șinele de tren, turnurile de veghe și unele dintre cazărmile unde dormeau prizonierii în condiții inumane rămân intacte.

În unele părți din Auschwitz-Birkenau, doar câteva coșuri de cărămidă rămân în picioare în mijlocul câmpurilor pe unde stăteau odinioară cazărmile pentru prizonieri. Peste 1,1 milioane de oameni au fost uciși de naziști la Auschwitz. Majoritatea erau evrei, dar printre victime se numărau și polonezi, romi, prizonieri de război sovietici și alții.

În total, aproximativ 6 milioane de evrei europeni au murit în timpul Holocaustului. Când sovieticii au deschis porțile lagărului, au mai găsit 7.000 de supraviețuitori.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.