Yemen, alarma UNICEF: „Milioane de copii riscă să moară”

Yemenul devastat de cinci ani de război civil, promovat și finanțat de puterile regionale – Iranul și Arabia Saudită în primul rând – riscă acum „colapsul economic total”, cu peste 2 milioane de copii înfometați. Cei șase ani de conflict au redus la minimum capacitățile de producție și alimentare uneia dintre cele mai sărace țări din Peninsula Arabică, iar acum coincidența cu criza de coronavirus și reducerea ajutorului umanitar declanșează o „calamitate fără precedent”, a spus Mark Lowcock, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutor de urgență (OCHA), care face apel la donatori pentru a restabili finanțarea. „Prețurile la produsele alimentare au crescut doar cu 10-20 la sută în anumite zone doar în ultimele două săptămâni.

În 2018, Arabia Saudită a depus 2,2 miliarde de dolari în banca centrală guvernată de guvernul saudit pentru a stabiliza moneda și a facilita importurile. „Dar aceste fonduri sunt aproape epuizate și nimeni nu s-a prezentat pentru a reduce decalajul”. În plus, „remitențele trimise acasă de Yemeniștii care lucrează în străinătate au scăzut de la 50 la 70% de când coronavirusul a început să afecteze alte economii”, a explicat Lowcock.

Există un loc în lume în care locuitorii nu știu nimic despre Coronavirus: Myanmar

Conform calculelor Națiunilor Unite, aproximativ 80% din populație se bazează pe ajutor extern. Războiul de șase ani a împărțit țara într-o zonă din nord, controlată de milițieni șiiti Houthi, susținuți de Iran, și sudul, unde a fost transferat guvernul susținut de Saudi.

În această situație, copiii plătesc cel mai mare preț. Numărul copiilor sub 5 ani care suferă de malnutriție ar putea crește la 2,4 milioane până la sfârșitul anului, avertizează Unicef. Organizația Națiunilor Unite susține că nu are fonduri suficiente pentru a face față celei mai grave crize umanitare existente în prezent.  Unicef ​​a cerut 461 de milioane pentru a sprijini intervenția sa umanitară, care este finanțată în prezent doar 39% și alte 53 de milioane pentru a sprijini Covid-19, un program finanțat în prezent doar la 10%.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.