Wombat, micul animal care face caca pătrată. Cercetătorii explică de ce și câștigă premiul nobel

Wombat , un mic marsupial din ” Australia este singurul animal de pe Pământ care face caca pătrată . Pentru a afla de ce, unii cercetători americani au câștigat premiul IgNobel pentru Fizică 2019 , o recunoaștere a celei mai populare revista popularizatoare SUA Annals of Improbable Research și o atribuie celor mai improbabile cercetări ale anului. Niciun biolog nu a mai reușit să descopere de acest mic anumal face caca pătrată, dar o echipă de experți din Georgia Institute of Technology  (SUA) , condus de  Patricia Yang , după luni de muncă, ei au rezolvat misterul.

 

Aceste  mici animale au o tehnică bine pusă la punct cu ajutorul cărora reușesc să își comprime materiile fecale, făcându-le să devină cubice chiar înainte de a le expulza. Procedură neobișnuită, deoarece prin anus deșeurile iau aproape întotdeauna o formă ovoidală. Dar cum este posibil? Deoarece intestinul wonbat-ului nu este omogen, nici fecalele sale nu sunt. Ele iau forma tuturor marginilor intestinale, atât de mult încât arată ca niște cărămizi mici. Mai mult, fiind animale erbivore și care trăiesc în zone foarte aride, fecalele sunt uscate și compacte și rămân așa chiar și după expulzare.

Mexic: 44 de cadavre găsite într-o fântână. Tăiate în bucăți și băgate în casi de plastic

Aceste excremente sunt rezultatul unei adaptări evolutive precise, care asigură ca excremente să nu se rostogolească, ci să rămână pentru a marca teritoriul, ferm ca niște cărămizi. Nu este o coincidență că wonba-ul le folosește pentru a delimita intrarea în bârlogul său și în scopuri defensive.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.