Vechiul scris secret al femeilor din China: a fost creat pentru a nu fi înțeles de bărbați

Există o bucată din cultura chineză care a revenit recent. Se referă la un sistem de scriere secret care a fost folosit doar în rândul femeilor pentru a nu fi înțeles de bărbați. De fapt , scriptul Nüshu a fost inventat în îndepărtatul județ Jiangyong, în regiunea Hunan, în sud-estul Chinei, pentru a permite femeilor să comunice între ele. În societatea patriarhală și masculină șovinistă a Chinei imperiale – aproximativ de la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr. până la începutul secolului al XX-lea – femeile erau considerate nevrednice să primească o educație, iar acest mod de scris spune multe despre starea opresivă în care trăiau.

Nüshu a început de curând să fie predat la Universitatea Tsinghua din Beijing și, de asemenea, pe populara aplicație WeChat.

Citește și Oroare în familie: bunicul își violează nepoata de trei ani, tatăl fetiței îl ucide

Potrivit Anne E. McLaren, profesor de limbă și literatură chineză la Universitatea din Melbourne (Australia) și autor al unui studiu aprofundat pe această temă, descoperirea primei scrieri din Nüshu a fost „una dintre cele mai fascinante descoperiri din domeniul culturii populare chineze” .

Nüshu înseamnă literal „scrierea femeilor”.

Istoricii au observat că scrisul a fost deosebit de înfloritor în secolul al XIX-lea, dar cred că are o origine mult mai veche și își plasează nașterea în perioada dinastiei Song, din 960 până în 1279, dacă nu în timpul Dinastia Shang, acum mai bine de trei mii de ani. Ceea ce este relevant este că această limbă le-a permis femeilor să aibă o libertate de exprimare pe care majoritatea comunităților chineze nu o aveau. Ambele grupuri etnice Han , care sunt grupul etnic majoritar în regiunea Hunan ca și în restul Chinei, și cele ale minorităților yao și miao.

Femeile au creat grupuri cu legături puternice de fraternitate și solidaritate care nu ar fi putut comunica atât de liber fără un limbaj „codificat”. În China imperială, doar bărbații erau învățați să citească și să scrie, în timp ce femeile nu aveau dreptul la educație.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.