Urgența climatică: Jakarta se scufunda în mare și Indonezia își schimbă capitala

Capitala Indoneziei, Jakarta, se scufundă în mare cu o viteză constantă. Acesta este motivul care l-a determinat pe președintele Joko Widodo să planifice un plan de mutare a capitalei de pe insula Java în Borneo și să anunțe nașterea unui nou oraș, unde se vor ridica clădirile guvernamentale. Jakarta este exemplul clasic al unei megalopole asiatice. Este congestionat cu traficul, există multă poluare, este supraaglomerat, expus la inundații și cutremure, iar apa este contaminată.

Ebola: Numărul persoanelor care au decedat în ultimul an este de peste 2000

Noua capitală va fi construită în provincia Kalimantan, în porțiunea insulei Borneo care aparține Indoneziei.

 

Va fi centrul politic al țării, dar Jakarta va rămâne cel mai important oraș pentru comerț și finanțe. Planul de mutare a capitalei ar trebui să coste 33 de miliarde de dolari, la care se adaugă resursele economice necesare pentru a nu părăsi Jakarta în sine și unde locuiesc 10 milioane de oameni, sau mai degrabă 30 de milioane dacă se mai numără și zona metropolitană. Greutatea pe umerii guvernului indonezian este astfel agravată și au fost nevoie de trei ani pentru a alege sediul noii capitale, în centrul arhipelagului și cu o rețea de conexiuni destul de dezvoltată. Pentru a înțelege cât de traficat este, este suficient să ne gândim că miniștrii și oficialii guvernamentali trebuie să fie escortați de paradele de mașini pentru a merge pe străzi și a ajunge în timp la ședințe.

Istoria uitata a femeilor din lagarele de concentrare obligate sa se prostitueze

Toate acestea costă 6,5 miliarde de dolari pe an, o situație nesustenabilă din punct de vedere economic.

Dar aspectul economic nu este singurul care trebuie luat în considerare. Potrivit ecologiștilor citați de The Guardian, există pericolul ca pentru a evita un dezastru se creează un altul. Borneo este a treia insulă ca mărime din lume.  Este cunoscută pentru pădurile tropicale și pentru o specie de orangutanii pe cale de dispariție. De fapt, problema defrișării a lovit deja Borneo, unde plantațiile de ulei de palmier au înlocuit pădurile. Jakarta, pe de altă parte, se scufundă din ce în ce mai mult. 40% din oraș este sub nivelul mării și în fiecare an se scufundă între 10 cm și 20 cm.

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.