Toate pandemiile din istorie, înainte de Coronavirus

Mai multe pandemii au avut loc în istoria omenirii . Termenul, din pan-demos în greacă „toți oamenii” este o epidemie care se extinde rapid în mai multe zone geografice ale lumii. „O pandemie este definită ca o epidemie care se răspândește în alte țări”, spune David Jones, profesor de cultură a medicinii la Universitatea Harvard, citat de Health.com .

Una dintre primele pandemii care au fost urmărite este cea a febrei tifoide din timpul războiului Peloponez, în secolul al V-lea î.Hr., care a afectat o mare parte din estul Mediteranei. În secolul al VI-lea d.Hr. , boala lui Iustinian , o pandemie de ciumă bubonică care a lovit teritoriile Imperiului Bizantin și Constantinopol. În 1300, populația europeană a ieșit decimată de „ ciuma neagră ”, o pandemie importată probabil din China de Nord. În secolele următoare au apărut pandemii periodice ale holerei și variolei .

O pandemie se numește „ gripă ” atunci când provine dintr-un virus gripal care se răspândește la nivel mondial și infectează o mare parte a populației umane.

Citește și Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus: „Cazurile și țările afectate vor crește”

În secolul XX, conform portalului Epicentro , portalul epidemiologiei pentru sănătatea publică de către Institutul Superior de Sănătate, au apărut trei pandemii de gripă: în 1918, 1957 și 1968, care sunt identificate în mod obișnuit de către presupusa zonă de origine: spaniolă, asiatică și Hong Kong. Deși nu au fost clasificate drept pandemii, trei mari epidemii au apărut și în 1947, 1977 și 1976.

Pandemia Spaniolă (H1N1): a fost cauzată de virusul H1N1 . O treime din populația lumii a fost afectată de infecție în perioada 1918-1919. Boala a fost excepțional de severă, cu o letalitate mai mare de 2,5% și aproximativ 50 de milioane de decese, unele speculând până la 100 de milioane. Era un virus asemănător cu cel al gripei aviare, originar de la o gazdă, rămas necunoscută. Curba mortalității în vârstă a gripei a fost mai mare în rândul celor mai tineril și a vârstnicilor și, în special în 1918, a atins apogeul în rândul adulților între 25 și 44 de ani.

Asiatic (H2N2): Gripa a revenit la modelul obișnuit de-a lungul anilor treizeci, patruzeci și cincizeci, până în 1957, când s-a dezvoltat noua pandemie. New York Times într – un articol a descris epidemia care a implicat aproximativ 250 de mii de oameni într – un timp scurt , în Hong Kong. Subtipul virusului asiatic din 1957 a fost ulterior identificat ca virus A / H2N2. Spre deosebire de cele observate în 1918, decesele au avut loc mai ales la persoanele cu boli cronice, iar persoanele sănătoase au fost mai puțin afectate.

Citește și Coronavirus, aproape 120 de mii de cazuri la nivel mondial cu 4.292 de decese

Hong Kong (H3N2): În 1969, Italia a fost lovită de epidemia de Hong Kong, cunoscută și sub numele de „gripă spațială”, o pandemie de gripă care a început în fosta colonie britanică în 1968 și s-a răspândit în Statele Unite în același an. Ca și în 1957, noua pandemie a venit din Asia de Sud-Est și de această dată presa a fost cea care a ridicat alarma odată cu vestea unei epidemii majore în Hong Kong, dată de London Times . Virusul a fost apoi introdus pe coasta de vest a SUA cu rate de mortalitate ridicate, contrar experienței Europei în care epidemia, în 1968-1969, nu a provocat multe decese. În Italia, numărul victimelor estimate a fost de aproximativ 20 de mii.

Porcină: În secolul 21, prima alarmă la nivel mondial a fost declanșată în 2003 de către Sars , un acronim pentru „sindromul respirator acut”, o formă atipică de pneumonie care a apărut pentru prima dată în noiembrie 2002 în provincia Guangdong din China, care într-un an a provocat 774 decese în 17 țări (mai ales în China continentală și Hong Kong). Cu toate acestea, Sars a fost clasificat ca o epidemie și nu ca o pandemie.

Totuși, în 2009, OMS a recunoscut prima pandemie a secolului, numită în mod necorespunzător „ gripa porcină ”, cauzată de un virus A H1N1. Această pandemie a provocat sute de decese și zeci de mii de infecții la nivel mondial, concentrate mai ales pe continentul american. În Italia au fost infectate peste un milion și jumătate de persoane, dar în acest caz rata mortalității a fost, de asemenea, mai mică decât cea a gripei normale.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.