Tiroida unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă! Iată 6 obiceiuri nocive care o afectează

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia și hipertiroidia. Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni. Cauzele sunt multiple, începând de la o dezvoltare deficitară a glandei încă de la naștere și continuând cu o îndepărtare chirurgicală totală sau parțială a acesteia. Hipertiroidia constă în producerea excesivă de hormoni, ceea ce duce la destabilizarea funcțiilor organismului.

 

Problemele tiroidei se datorează în principal bolilor autoimune sau genetice, însă pot apărea și ca urmare a administrării anumitor medicamente. Totodată, mai multe studii au stabilit că există o relație între anumite obiceiuri dăunătoare sănătății și riscul de a suferi de probleme ale glandei tiroide! Iată care sunt acestea!

 

Sedentarismul

Stilul de viață modern este caracterizat în mare parte de sedentarism și de lipsa activității fizice, care pot determina modificări la nivelul tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul. Soluția? Cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic. Evită, de asemenea, să stai prea mult timp așezat pe scaunul de la birou – fă o pauză de 10 minute la interval de o oră.

„Mamă înainte să mor, vreau să te duc eu la Altar ”: la 12 ani își realizează ultima dorință / Video

Consumul excesiv de cofeină

Majoritatea dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă de cafea, acesta nefiind un obicei prost în sine. Problemele apar, totuși, atunci când consumul de cofeină devine exagerat. Soluția? 1-2 cești de cafea zilnic sunt mai mult decât suficiente. Înlocuiește restul de cofeină cu mai multă apă și sucuri naturale din fructe.

 

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool afectează funcțiile tiroidei și poate duce la tulburări grave, cum ar fi hipotiroidismul. Îți recomandăm astfel să consumi băuturi alcoolice cu moderație.

Fumatul

Țigările și fumul de țigară conțin substanțe toxice nocive, care pot provoca probleme grave la nivelul glandei tiroide. În plus, la fumători, afecțiunile tiroidei sunt mai greu de tratat decât în cazul nefumătorilor Îți recomandăm, așadar, să renunți la acest obicei și să eviți pe cât posibil contactul cu fumul de țigară.

Carența de iod

Deficitul de iod al organismului poate fi direct responsabil pentru problemele glandei tiroide și în special hipotiroidismul. Într-adevăr, glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a produce hormoni. Soluția? Crește aportul de iod printr-o dietă care să cuprindă următoarele alimente: sare de mare, pește și fructe de mare, fasole albă, alge marine, usturoi și ceapă, produse lactate (iaurt, lapte și brânză).

Stresul

Sistemul endocrin este extrem de sensibil la stresul fizic și cel emoțional. Atunci când acestea din urmă se combină, pot rezulta modificări ale glandei tiroide. Soluția? Învață să controlezi stresul prin tehnici de relaxare sau prin activități fizice care să-ți facă plăcere – plimbări în natură, drumeții, jogging etc.

De Andreea Sas

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.