Țările în care pandemia este ținută sub control au ceva în comun: un lider femeie

„Ce au în comun țările cu cele mai bune rezultate la coronavirus? Au femeile ca lideri ”. Observația provine de la Forbes , care într-un articol publicat luni de Avivah Wittenberg-Cox  revizuiește gestionarea crizei de către șapte lideri, din Germania până la Taiwan, trecând prin Islanda, Danemarca, Finlanda și Norvegia, până în Noua Zeelandă.

„Mulți vor spune că acestea sunt țări mici, insule sau alte motive” – notează autorul,  – „dar Germania este mare și avangardistă, iar Marea Britanie este o insulă cu rezultate foarte diferite” . Potrivit Wittenberg-Cox, acești lideri ne arată un mod alternativ și atractiv de exercitare a puterii, un leadership bazat pe patru cuvinte cheie: adevăr, rezolvare, tehnologie și dragoste.

Adevăr

Cancelarul german Angela Merkel s-a mișcat mai repede și calm spunându-le cetățenilor ei că este o amenințare serioasă care va infecta până la 70% din populație. „Este o problemă serioasă”, a spus ea, „trebuie să o luăm în serios”.

Rezolvare, capacitate de luare a deciziilor

Printre cele mai rapide acțiuni și mai rapide răspunsuri au fost al președintei Tsai Ing-wen din Taiwan. În ianuarie, la primul semn al unei noi boli, a introdus 124 de măsuri pentru a opri răspândirea, fără a fi nevoie să recurgă la blocajele care au devenit comune în altă parte. Acum trimite 10 milioane de măști în Statele Unite și Europa. Ing-wen a gestionat ceea ce CNN a numit „printre cele mai bune acțiuni din lume”, ținând epidemia sub control. Țara a înregistrat doar 6 morți.

Coronavirus, Noua Zeelandă l-a învins aproape în două săptămâni: iată cum

Jacinda Ardern, din Noua Zeelandă, a comandat rapid blocarea și a fost foarte clară punând alerta  la cel mai înalt nivel al țării . Acesta a impus autoizolarea persoanelor care intră în Noua Zeelandă  pe când erau doar 6 cazuri în toată țara și a interzis imediat străinilor să intre. Claritatea și rezolvarea a salvat Noua Zeelandă de furtună. La jumătatea lunii aprilie, țara a suferit doar patru decese și se pregătește să ridice restricțiile impunând carantină tuturor neoelandezilor în locații desemnate timp de 14 zile.

Tehnologie

Islanda, sub conducerea primului ministru Katrín Jakobsdóttir, oferă teste gratuite de coronavirus tuturor cetățenilor săi și va deveni un studiu cheie de caz asupra ratei efective de răspândire și mortalitate a Covid-19. Majoritatea țărilor au teste limitate pentru persoanele cu simptome active. În proporție cu populația, țara a examinat deja de cinci ori mai mulți oameni ca în Coreea de Sud și a instituit un sistem de urmărire precis care a făcut posibilă evitarea blocării și închiderii școlilor.

Premierul finlandez, Sanna Marin, se folosește de social media ca agenți  în lupta împotriva crizei coronavirusului. Recunoscând faptul că nu toată lumea citește presa, guvernul finlandez invită pe toți și  de toate vârstele să difuzeze informații bazate pe fapte despre gestionarea pandemiei.

Iubirea

Premierul norvegian, Erna Solberg, a avut ideea inovatoare de a se folosi de televizor pentru a vorbi direct cu copiii din țara sa […]. A răspuns întrebărilor tuturor copiilor luându-și timp pentru a explica de ce era normal să se simtă speriați.

„Câte alte inovații simple și umane ar putea declanșa conducerea feminină ?”, Se întreabă Wittenberg-Cox. „În general, empatia și grija cu care toți acești lideri au comunicat par să provină dintr-un univers alternativ cu cel cu care suntem obișnuiți. Este ca și cum brațele le-ar fi ieșit afară din ecran pentru a vă ține strâns într-o îmbrățișare  plină de dragoste […]. Acum, comparați acești lideri cu bărbații puternici care folosesc criza pentru a accelera un sentiment terifiant al autoritarismului: dau vina pe alții, înjosirea sistemului judiciar,  jurnaliștii considerați demoni și câte altele. Nu mă voi opri în a spune câteva nume (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu …).

Ani de zile, cercetările ne-au șoptit că stilurile de conducere ale femeilor ar putea fi diferite și utile. În schimb, prea multe organizații și companii lucrează în continuare pentru ca femeile să se comporte ca bărbații, dacă vor să fie lideri sau să aibă succes. Cu toate acestea, aceste șapte studii oferă trăsături de conducere pe care bărbații ar putea  să le învețe de la femei. Este timpul să o recunoaștem și să alegem mai bine. ”

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.