Supraviețuitoarele asediului din Beslan își amintesc „mirosul de plastic și corpurile care se topesc”

În condițiile în care președintele Putin promite să ofere mai mult sprijin supraviețuitorilor asediului terorist al școlii Beslan din 2004, trei femei vorbesc despre reconstruirea vieții lor în urma masacrului tragic

Anul acesta s-au împlinit 15 ani de la asediul școlii din Beslan, o tragedie în care peste 330 de ostatici, inclusiv cel puțin 180 de copii,  și-au pierdut viața.

 

Asediul care a durat trei zile a început pe 1 septembrie 2004, când un grup de militanți islamici înarmați au luat cu asalt Școala numărul unu în orașul Beslan, Osetia de Nord din Rusia. Teroriștii au cronometrat atacul cu prima zi a anului școlar, când părinții și alte rude vor fi lângă copiii pentru ceremonia de deschidere de an școlar. Înainte de a lansa atacul îngrozitor, au integrat sute de elevi, părinți și rude în sala de gimnastică a școlii.

În a treia zi de asediu, forțele militare rusești au luat cu asalt școala cu tancuri, rachete și armament greu. În timp ce forțele ruse au intrat în școală, s-au auzit două explozii puternice și un incendiu a izbucnit în sală. Sunt încă întrebări fără răspuns cu privire încendiu….au fost rebelii sau militarii cei care au declanșat exploziile?

Citește și Siria, fetița siriană care confundă aparatul de fotografiat cu o armă și „se predă” în fața reporterului

 

Întreaga familie a lui Dzerassa Kudzaeva a fost luată ostatic în atac. A supraviețuit grație bunicii sale care a protejat-o cu propriul corp. Mama și sora ei au fost eliberate, iar tatăl ei a supraviețuit după ce a sărit de la o fereastră la etajul doi în timpul masacrului.  Ea își amintește: „Îmi amintesc cum am ieșit. Și mergeam pe plasticul fierbinte, totul era acoperit cu cadavre , plastic fierbinte…totul s-a topit. ”

Irina Gurieva,  și-a pierdut fratele și sora în atac, a spus: „La un moment dat, muzica a început să cânte, toată lumea s-a reunit și era pregătită pentru începerea noului an an și atunci a început atacul”.

Fatima Dzgoeva și-a pierdut sora mai mică Zalina în atac și i-a suferit o rană la cap care i-a spulberat craniul iar acum este acum susținută de prieteni și familie

Fiind unul dintre cele mai grave atacuri de teroare din istoria Rusiei. Incidentul a umbrit uneori președinția președintelui rus Vladimir Putin. Controversa domnește până în prezent, Kremlinul respingând recent decizia Curții Europene a Drepturilor Omului conform căreia forțele militare ar fi putut lua măsuri alternative pentru a evita situația.

Sursa Mirror

Pentru mai multe articole interesante rămân cu noi pentru  RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de  Facebook ,  Twitter  și  Instragram

 

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.