Sunetele schimbă creierul deja în primele zile de viață

După efectuarea experimentelor pe puii de șoareci , o echipă de oameni de știință, așa cum este descris într-un studiu publicat în Science Advances , a constatat că sunetele schimbă tiparele „cablării” în diferite zone ale creierului puilor de șoareci chiar înainte de deschiderea canalului auditiv. , prin urmare, mai devreme decât credeau mulți oameni de știință.

La șoareci, de fapt, canalele urechii se deschid la 11 zile după naștere, în timp ce la om canalul urechii se deschide înainte de naștere, în jurul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină. Acest studiu, potrivit cercetătorilor, se va dovedi util în identificarea acelor zone ale creierului care sunt importante pentru sistemul auditiv la om.

În special, cercetătorii consideră că substanța albă a creierului, care se află sub cortex, are conexiuni deosebite și importante pentru sistemul auditiv și alte sisteme senzoriale.

În această substanță se află așa-numiții neuroni subplacă, unii dintre primii neuroni care se dezvoltă în creierul fetușilor (se dezvoltă în jurul celei de-a 12-a săptămâni de gestație la om și a doua săptămână la șoareci). Aceștia sunt neuroni primordiali, care apoi dispar odată cu dezvoltarea corpului (la om, dispariția acestor neuroni primordiali are loc într-o perioadă care variază chiar de la naștere până la primele luni de viață).

Înainte de a dispărea, însă, acești neuroni mari stabilesc conexiuni între zonele cheie ale creierului care stau la baza sistemelor senzoriale. Printre aceste zone se numără talamusul și straturile medii ale cortexului.

Talamusul este intermediarul informațiilor de la ochi, urechi și piele în cortex”, explică Patrick Kanold, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Johns Hopkins și unul dintre autorii studiului. “Când lucrurile merg rău în talamus, sau în conexiunile sale cu cortexul, apar și probleme de neurodezvoltare.”
Prin efectuarea de experimente pe șoareci surzi și șoareci cu auz normal, cercetătorii au descoperit că sunetele pot schimba circuitele cerebrale deja în primele zile de viață, în jurul perioadei în care canalele urechii se deschid.

Când neuronii sunt privați de imput, cum ar fi sunetul, neuronii se întind pentru a găsi alți neuroni, posibil pentru a compensa lipsa sunetului”, explică Kanold. „Acest lucru se întâmplă cu o săptămână mai devreme decât am crezut și ne spune că lipsa sunetului rearanjează probabil conexiunile din cortexul imatur.”

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră dTwitter, Instagram, OdnoklassnikiTumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.