Sudanul de Sud: 900.000 de oameni fug de un război despre care nimeni nu vorbește

În Sudanul de Sud te masacrează indiferent dacă ești bărbat, femeie sau copil. În Uganda, peste 900.000 de refugiați au nevoie de ajutor umanitar.

Violențele continuă  în Sudanul de Sud și țara se prăbușește. După anunțul ONU despre cei șaptesprezece milioane de oameni care sunt expuși riscului de foame în Africa peste un milion și jumătate de copii sunt victime nevinovate ale războiului civil care devastă continentul negru.

Potrivit medicilor fără frontiere, afluxul mare de refugiați din Sudanul Sudan  împing adăposturile spre colaps. Mulți sunt forțați să doarmă sub copaci, să stea la rând ore pentru a aștepta un pic de mâncare (ceea ce nu este întotdeauna suficient pentru toată lumea) și să caute apă potabilă.

“Te masacrează, indiferent daca esti barbat, femeie sau copil. Mi-am pierdut toată familia. Viața este foarte dificilă. Dacă ești singur, nimeni nu te ajută “, explică Maria.

Mai mult de 630 000 de refugiați au sosit în Uganda, iar alte mii continuă să sosească în fiecare săptămână. Astăzi, Uganda găzduiește mai mulți refugiați decât orice altă țară africană și sunt mult mai mulți  refugiați decât a permis Europa celor care au cerut azil în 2016.

“Oamenii care sosesc sunt relativ sănătoși, dar au povești groaznice de violență în spatele lor, în locurile de origine sau în timpul calatoriei”, spune Jean-Luc Anglade, seful misiunii MSF in Uganda.Potrivit organizației, peste 85% dintre refugiați sunt femei și copii expuși la violență și abuz

Citește și Siria, fetița siriană care confundă aparatul de fotografiat cu o armă și „se predă” în fața reporterului

 

Cea mai mare provocare este accesul la apă potabilă, iar MSF operează în acest sens în patru tabere de refugiați din nord-vestul Ugandiei, și anume Bidi Bidi, Imvepi, Palorinya și Rhino, care oferă de asemenea spitale și ambulatorii, îngrijirea mamei și a copilului , supravegherea nutrițională și epidemiologică.

“Putem livra milioane de litri de apă pe zi, dar toată trebuie transportată în rezervoare de apă în lagărele de refugiați de 150-250 de kilometri pătrați. Cu ploile abundente, multe drumuri devin imposibile. Acest lucru lasă zeci de mii de oameni fără apă timp de zile.

În sezonul ploios, dacă oamenii nu au apă curată, aceștia sunt obligați să folosească apă murdară, un factor al bolilor. Acest lucru poate schimba drastic  sănătatea populației în câteva zile “, spune Casey O’Connor, coordonator al proiectelor MSF din Palorinya.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.