Studiu. Valul de ciumă care a provocat milioane de decese în Europa, a făcut și femeile mai scurte

Valul di ciumă din secolul al XIV-lea a provocat milioane de decese în Europa. Pe lângă disperare, a lăsat o altă moștenire: înălțimea femeilor a scăzut.

Valul de ciumă care a decimat populația europeană în secolul al XIV-lea , ucigând o treime din locuitorii continentului (pe atunci aproximativ 75-80 de milioane), a lăsat și o moștenire curioasă. Un studiu recent a constatat că, după epidemie, oasele femeilor au devenit mai scurte – și, în consecință, femeile mai scurte .

Acest lucru este susținut de Sharon DeWitte, de la Universitatea din Carolina de Sud (SUA), care – după ce a comparat tibiile și caninii femeilor care au murit înainte și după ciumă – a publicat rezultatele studiului ei în Jurnalul American de Biologie Umană .

La sfârșitul secolului al XIV-lea, odată cu ciuma, condițiile de viață ale populației s-au îmbunătățit în întreaga Europă.

Începuse să se găsească mai multe locuri de muncă, oamenii erau în medie mai sănătoși și circulau mai multe alimente. Cum se explică acest fapt?

Motivul, spune DeWitte, se găsește în nutriție: o dietă bogată în grăsimi (care afectează hormonii) ar fi putut accelera pubertatea femeilor. Ajungerea timpurie a stadiului de dezvoltare ( menarha ) ar fi provocat o oprire în creștere.

Aceasta, explică savantul, este doar o ipoteză: cauza ar putea fi de asemenea și de tipul opus. Adică femeile au mâncat prea puțin și acest lucru ar fi putut încetini dezvoltarea lor. Ceea ce ar însemna că îmbunătățirea globală a nutriției ar aduce beneficii numai bărbaților. Este posibilă și o altă explicație: un fel de „selecție naturală” tragică. Este posibil ca femeile mai înalte să fi murit în timpul focarului.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră dTwitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.