Studiu. Chiar și o singură porție suplimentară cartofi prăjiți pe săptămână crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

Studiu. O echipă de cercetători chinezi, după ce a analizat studiile anterioare, a ajuns la concluzia că chiar și o cantitate mică în plus de alimente prăjite ar putea crește riscul bolilor de inimă.

Oamenii de știință au dorit să investigheze impactul pe care alimentele prăjite îl pot avea asupra riscului cardiovascular și, pentru a face lumină în acest sens, au cercetat bazele de date de cercetare pentru studii relevante. Până în aprilie 2020 au existat 19 cercetări care au investigat relația dintre prăjeli și sănătatea cardiovasculară, iar autorii le-au examinat pe rând, comparând datele.

În studiu, au fost observate 562.445 de persoane și 36.727 de „evenimente” cardiovasculare majore, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Rezultatele au arătat că aportul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace severe și accident vascular cerebral, iar acest lucru crește cu fiecare porție săptămânală suplimentară de 114 grame , care este echivalentul unei porții mici de cartofi prăjiți.

Citește și Nellie Bly, jurnalista care s-a închis într-un spital psihiatric pentru a raporta maltratarea femeilor

Analiza lor a arătat că, comparativ cu cea mai mică porție de consum săptămânal de alimente prăjite, cea mai mare a fost asociată cu un risc crescut de 28% de evenimente cardiovasculare; un risc crescut cu 22% de boli coronariene; și un risc crescut cu 37% de insuficiență cardiacă.

Aceste riscuri au crescut substanțial cu 3%, 2% și, respectiv, 12%, cu fiecare doză săptămânală suplimentară de 114 g. de alimente prăjite.

Alimentele prăjite măresc aportul de energie datorită conținutului lor de grăsimi și generează acizi grași nocivi din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea pentru gătit.

Prăjirea crește, de asemenea, producția de produse secundare chimice implicate în răspunsul inflamator al organismului, în timp ce alimentele, cum ar fi puiul prăjit și cartofii prăjiți, sunt în general bogate în sare adăugată și adesea însoțite de băuturi cu zahăr, în special atunci când sunt servite în restaurantele de tip fast-food.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Linkedin, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Acest articol a fost verificat cu  Scimex / Heart / Science Media Center

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.