Siria: OPCW, forțele Damasc au efectuat atacuri cu arme chimice în regiunea Hama în 2017

Forța aeriană siriană au efectuat atacuri cu arme chimice cu conținut de clor și gaze nervoase ( inclusiv sarin ) într-un sat din vestul provinciei Hama în martie 2017.  Acest lucru rezultă din concluziile raportului pregătit de echipa specială a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

“Există motive serioase de a crede că autorii utilizării sarinei ca armă chimică în Ltamenah în 24 și 30 martie 2017 și a utilizării clorului ca armă chimică la 25 martie 2017 au fost persoane aparținând Forței Aeriene din Republica Arabă Siria”

Liderul echipei OPCW, Santiago Onate-Laborde, a declarat într-o declarație: “Atacurile de o asemenea natură strategică vor apărea numai pe baza ordinelor din partea autorităților superioare ale comandamentului militar al Republicii Arabe Siriene”, a adăugat el. Echipa OPCW nu este un organ judiciar și revine membrilor OPCW, secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres și comunității internaționale „să ia orice alte măsuri pe care le consideră adecvate și necesare”, a spus șeful Organizația Fernando Arias.

Război, foamete, holeră și acum și coșmarul Covid-19: apocalipsa yemenită

Unitatea specială de investigare a fost înființată de către membrii OPCW în 2018 pentru a identifica făptuitorii atacurilor ilegale. Până acum, OPCW a fost autorizat doar să spună dacă au avut loc atacuri chimice, nu și cine le-a efectuat. Potrivit raportului publicat ieri, echipa de investigare și identificare a OPCW, a cărei pregătire s-a opus Moscovei și Damascului, a declarat că peste 100 de persoane au fost afectate de atacurile din 24, 25 și 30 martie 2017 în orașul Ltamenah, în provincia Ama.

Conform raportului, Brigada a 50-a siriană a celei de-a 22-a divizii aeriene a Forței Aeriene Siriene au lansat bombe M4000 care conțineau gaz sarin în oraș și un cilindru cu clor împotriva unui spital. Raidurile au fost efectuate de bazele aeriene Sharat și Hama.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.