Siria, cel puțin 30.000 de orfani ai teroriștilor ISIS: destinul șocant a copiilor fantomă

Numai în orașul Alep, există cel puțin 5 mii de copii orfani.

Uneori, ei au doar mama, dar de multe ori nu au pe numeni.  Acesta este rezultatul violenței în noua ani de război. Violul este o armă de distrugere în masă, practicat pe scară largă în Siria de către teroriștii ISIS. Conform statisticilor din Alep, numărul acestor copii fantomă – pentru că nu au fost niciodată înregistrați în niciun  registru – în întreaga țară sunt aproximativ 30 de mii. Numere înfricoșătoare, care au fost confirmate și de vicarul apostolic, Arhiepiscopul Abou Khazen.

Însă aceste numere nu sunt certitudini, estimarea pare să fie mai mică decât realitatea, spune psihologul sirian Kayyali, care lucrează într-unul dintre cele două centre franciscane unde locuiesc 1000 de copii (cu o listă de așteptare de încă 200 de copii).

În opinia sa, este o realitate și mai extinsă, fragmentară, evazivă.

«Din munca pe care echipa mea a desfășurat-o pe întreg teritoriul, doar în orașul Aleppo sunt 8 mii. Vârsta este cuprinsă între 3 și 9 ani, toți puternic traumatizați de ceea ce au trăit. Cine a asistat la viol, cine la scene de moarte sau la explozia bombelor. Suntcopii fără picioare, alții suntsurzi, alții nu mai vorbes “, spune dr. Kayyali, care a vorbit la Întâlnirea de la Rimini în Italia pentru a depune mărturie despre o realitate necunoscută de cei mai mulți și despre care există un fel de tabu internațional.

Copiii sirieni visează să moară, să ajungă în rai și să nu mai sufere. Raportul Salvați Copiii

„Toți s-au născut când a existat ocupația lui Daesh. Nu știau decât segregarea, violența și războiul “. Nu au cetățenie pentru că nu au fost înregistrați nicăieri. Pur și simplu nu există pentru acest stat. În interiorul parlamentului sirian, cel puțin un an, se desfășoară un fel de negociere politică pentru a da o licență de legitimitate acestor mici care  nu au mers la școală niciodată pentru că Daesh i-a împiedicat, nu au fost niciodată vaccinați și au trăit marginalizați.

Cu toate acestea, parlamentul este împărțit în jumătate.

“Există cei care cred că nu pot fi recunoscuți pentru că reprezintă rodul răului”, explică arhiepiscopul Abou Khazen vizibil disperat, deoarece, în ciuda eforturilor sale, nu a reușit încă să găsească o mediere pentru binele copiilor. „Există frați mai mari care au grijă de frații mai mici, dar acest lucru nu poate continua, este nevoie de un act formal și legal care să le garanteze un viitor. În acest moment există două moduri posibile de a permite adoptarea și de a lua numele de familie al mamei. În orice caz, în acest moment nu există acorduri, iar cei care au de suferit sunt copiii ”, relatează părintele Lufti.

Când lupta din Alep s-a încheiat și orașul a fost eliberat de organizațiile umanitare  ONG-urile internaționale, asociațiile legate de Biserica Catolică s-au confruntat cu scenarii de neconceput. Era o parte de umanitate uitată. Psihologul sirian a descris unul dintre ultimele cazuri. Un băiat de 7 ani care a fost victima unei explozii și un martor ocular al morții altor persoane. De atunci, a avut manie sinucigașă, și-a bătut capul pe pereți până când a început sângereze și nu a vorbit.

Africa, Unicef: 1,9 milioane de copii obligați să abandoneze școala

Comportamentele copiilor traumatizați par destul de omogene. Șocurile individuale și colective și situațiile crude trăite îi determină să reproducă simbolurile morții în desene, comportament violent, încetează să doarmă, să vorbească, să mănânce. Cu toate acestea, arta pare a fi un antidot bun pentru a aduce experiența la viață. Pictura, muzica și dansul oferă oportunități utile. Dar calea de recuperare este lentă, dacă nu imposibilă. Mai ales în lipsa iubirii de familie…

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.