Senzațional ! S-a descoperit un gecko în deșert care se strălucește la lumina lunii

Este capabil să strălucească în lumina lunii. O nouă descoperire fascinează oamenii de știință de la Universitatea Ludwig-Maximilians care au identificat un gecko  fluorescent, capabil să-și coloreze pielea verde neon.

„Gecko păianjen” (Pachydactylus rangei) care trăiește în deșertul namibian se bucură de această caracteristică specială: sub o sursă de lumină UV o parte a pielii sale devine fluorescentă, în special de-a lungul părții laterale și în jurul ochiului. Acest lucru a fost descoperit de oamenii de știință de la universitatea germană în colaborare cu colegii de la Bavarian State Collection of Zoology și Hochschule München.

Biofluorescența este cunoscută în multe organisme acvatice, dar a fost recent descoperită din ce în ce mai mult la vertebratele terestre, precum ornitorincul , diavolul tasmanian și wombatul . Până în prezent, au fost descrise două mecanisme de fluorescență aparținând reptilelor și amfibienilor: fluorescența pe bază de os (tot osul este fluorescent în mod natural la lumina UV) și fluorescența unei substanțe chimice secretate și circulate în fluidul limfatic. Dar cercetătorii au descoperit acum un nou mecanism de fluorescență la o vertebrată terestră.

Citește și Cine a fost și ce a făcut Lisa Montgomery? Iată povestea femeii executate în America

Cunoscut și sub denumirea de gecko cu picioare Namib sau gecko cu nisip Namib, trăiește în albiile de râu uscate și în dune din deșert. Are o lungime de aproximativ 10-15 centimetri și își folosește picioarele mari cu nervuri pentru a săpa în nisipul fin. Are pielea translucidă cu pete mari gălbui pe laturi și inele în jurul ochilor. Ceea ce nu știam până acum este că toate aceste semne strălucesc incredibil atunci când absorb lumina albastră din Lună.

Luna este singura sursă de lumină în timpul excursiilor de vânătoare nocturne ale acestor geckos în deșerturile din Namibia. Componenta albastră a lunii este absorbită de piele și emisă sub formă de lumină verde neon intensă.

VIDEO

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Linkedin, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://www.en.uni-muenchen , https://www.nature.com 
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.