Sentință victorioasă: un tribunal din Seul condamnă Tokyo să despăgubească „sclavele sexuale”

O sentință importantă a fost pronunțată de Tribunalul din Seul care a ordonat guvernului japonez să compenseze 12 „sclave sexuale” din cel de-al doilea război mondial. O decizie care nu va fi apreciată de Tokyo care va trebui să scoată 100 de milioane de won, egal cu 91 de mii de dolari, pentru fiecare dintre victime sau familiile acestora

Tokyo și Seoul sunt ambele mari aliate ai Statelor Unite, dar relațiile lor sunt tensionate din cauza dominării coloniale japoneze la începutul secolului al XX-lea care s-au înrăutățit și mai mult în anii guvernării sud-coreene de centru-stânga condusă de Moon Jae-in. Istoricii cred că până la 200.000 de femei, majoritatea coreene, dar și din alte părți ale Asiei, inclusiv China, au fost forțate să lucreze ca prostituate pentru armata japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial.

Sentința vine după un proces care a durat opt ani.

Tokyo, în ultimii ani, a boicotat procedura și susține că toate problemele de despăgubire care decurg din stăpânirea sa colonială au fost rezolvate prin Tratatul din 1965 care normalizează relațiile diplomatice cu țările vecine. Guvernul japonez neagă, de asemenea, că ar fi fost direct responsabil pentru abuzurile de război, insistând că victimele au fost recrutate de civili și că bordelurile militare erau conduse în mod privat.

Citește și Un 2021 extrem de sumbru: Nostradamus a prezis asteroizi, incendii și….zombi

Disputa s-a intensificat în ciuda faptului că Seoul și Tokyo au ajuns la un acord în 2015 cu scopul de a rezolva problema „definitiv și ireversibil”, cu scuze japoneze și crearea unui fond de 1 miliard de yeni pentru supraviețuitori. Dar guvernul sud-coreean al Moon a declarat că acord  a dus la o dispută diplomatică amară care a ajuns să afecteze legăturile comerciale și de securitate dintre cele două țări.

Același tribunal din Seul se va pronunța săptămâna viitoare cu privire la un proces similar intentat împotriva Tokyo de alte 20 de femei și familiile acestora.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://timesofindia.indiatimes.com/world/rest-of-world/south-korean-court-orders-japan-to-compensate-former-sex-slaves
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.