Scoția este prima țară din lume care garantează absorbante gratuite

Guvernul scoțian a pus deja la dispoziție tampoane și absorbante gratuite în școli și universități. Acum, autoritățile locale vor trebui să le pună la dispoziția „tuturor celor care au nevoie de ele”

Parlamentul scoțian a adoptat în unanimitate Legea privind furnizarea gratuită a produselor periodice , făcând astfel Scoția prima țară din lume care garantează accesul gratuit la tampoane sanitare și alte produse sanitare pentru ciclul menstrual. Aprobarea a venit după o campanie de 4 ani condusă de deputata  Monica Lennon .

Citește și Indonezia: tampoane și absorbante pentru femei folosite de tineri ca droguri ieftine

În februarie anul trecut, noua lege a primit aprobarea inițială . Acum, cu votul final, va veni obligația autorităților locale de a pune tampoane sanitare la dispoziția celor care au nevoie de ele, pe modelul a ceea ce a început deja în 2018 de regiunea administrativă scoțiană din North Ayrshire, care garantează tampoane sanitare gratuite în clădirile publice. Pentru a face acest lucru posibil, guvernul scoțian a alocat în total 9,2 milioane de lire sterline (aproximativ 10,3 milioane de euro).

Scoția a garantat deja tampoane sanitare gratuite în școli și universități. Noua dispoziție a fost adoptată pentru a combate așa-numita “period poverty“, adică dificultățile economice în procurarea în fiecare lună a tampoanelor și absorbantelor și altor produse pentru ciclul menstrual. Acest tip de dificultate, potrivit organizațiilor de caritate, a crescut în timpul pandemiei Covid-19.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://www.theguardian.com/uk-news/2020/nov/24/scotland-becomes-first-nation-to-provide-free-period-products-for-all
Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.