Scăderea populațiilor bantu în Africa între 400 și 600 d.Hr. C., s-a produs probabil din cauza unei epidemii de ciumă

Potrivit unui nou studiu publicat în Science Advances , între 1600 și 1400 de ani în urmă a existat o prăbușire accentuată a populațiilor bantu în zona pădurii tropicale din Congo și această depopulare trebuie să fi fost cauzată de o epidemie prelungită, poate de ciumă.


Studiul ia în considerare populațiile antice din șapte țări africane, inclusiv Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Republica Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială și Angola și confirmă că așezarea în aceste zone de către populațiile Bantu , a fost un proces foarte lung, care a început acum mai bine de 4000 de ani, proces care a suferit pauze majore, în afară de epidemia menționată mai sus, în perioada colonizării și a traficului de sclavi.


Arheologul UGent, Dirk Seidensticker, unul dintre autorii principali ai studiului, a folosit diverse tehnici, inclusiv datarea radiocarbonată a diferitelor artefacte, în mare parte ceramică, recuperate din sute de situri din zona pădurii tropicale din Congo., pentru a arăta că între 400 și 600 d. C. s-a produs un colaps vizibil al populației în zonă.


Răspândirea poporului bantu a început la granița dintre Nigeria actuală și Camerunul actual și apoi a continuat spre estul și sudul Africii. Această răspândire rapidă este considerată unică pentru dimensiunea populațiilor în sine și viteza cu care s-au adaptat geografic. Tocmai din acest motiv, astăzi, limba bantu reprezintă cea mai mare familie lingvistică din Africa, atât de mult încât cel puțin unul din trei africani vorbesc limba bantu.

Citește și Cea mai în vârstă femeie din Europa a supraviețuit Covid-ului și va sărbători joi 117 ani


Potrivit cercetătorului Wannes Hubau, alături de Wannes Hubau și RMCA Tervuren, celălalt autor principal al studiului, crede că această prăbușire drastică a populației este paralelă cu apariția condițiilor climatice mai umede din regiune și acest lucru ar putea fi legat de răspândirea unei boli, unei epidemii, cauzată tocmai de această schimbare de mediu:

“Remarcăm coincidența mare dintre declinul demografic puternic din pădurea tropicală din Congo și ciuma Justiniană (541-750 d.Hr.), care este considerat unul dintre factorii care au dus la căderea ambelor „Imperiul Roman cel al Imperiului Aksumit din Etiopia.
Ar fi putut ucide până la 100 de milioane de oameni în Asia, Europa și Africa ”
, explică cercetătorul potrivit căruia bacteria Yersinia pestis ar putea fi considerat unul dintre principalii factori ai acestei lungi epidemii.


O dovadă ar sta în faptul că astăzi, în aceste zone (Republica Democrată Congo, Zambia, Kenya și Uganda) o tulpină specială a acestei bacterii este încă răspândită și este considerată a fi cea mai veche tulpină vie legată de bacteria care a provocat ciuma în Europa în secolul al XIV-lea.

„Prin urmare, considerăm că o pandemie de ciumă prelungită este o ipoteză plauzibilă pentru declinul populației supra-regionale observate în Africa Centrală în secolul al V-VI-lea”, explică cercetătorul.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră dTwitter, Instagram, OdnoklassnikiTumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.