SADS-CoV: de la China vine o altă tulpină de coronavirus

Vestea unui nou coronavirus vine din China care, inițial capabil  să se răspândească doar printre porci, a dobândit capacitatea de a afecta și oamenii. Se numește SADS-CoV (sindrom de diaree acută porcină ) și este legat de SARS-CoV-2 , responsabil pentru pandemia Covid-19 . Dacă răspândirea sa nu poate fi limitată, ar putea submina industria porcină și, ceea ce este mai rău, sistemele de sănătate din întreaga lume. Oamenii de știință solicită autorităților individuale de sănătate să monitorizeze și, în același timp, să sublinieze nevoia de a dezvolta vaccinuri eficiente cât mai curând posibil, astfel încât să elimine posibilele focare epidemice.

Rezultatele testelor, efectuate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences și nu par reconfortante. Oamenii de știință au infectat probe de celule umane cu o versiune sintetică a SADS-CoV, constatând că agentul patogen a făcut saltul de la lilieci .

„De când a fost descoperit în 2016 – a confirmat Ralph Baric , epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord – a infectat turme de porci în toată China, provocând daune economice în multe țări care se bazează pe industria cărnii de porc” .

Dar cel mai grav lucru este capacitatea virusului de a se replica eficient în interiorul celulelor umane , cum ar fi cele ale ficatului, intestinelor și căilor respiratorii.

„SADS-CoV este un coronavirus alfa care cauzează probleme gastro-intestinale la porci și este deosebit de letal pentru pui – subliniază Baric – . Poate reprezenta un pericol pentru specia umană, chiar dacă nu există cazuri documentate de infecție. Pandemia Covid-19 trebuie considerată un avertisment cu privire la pericolele legate de coronavirusuri ” .

Colegiul Caitlin Edwards adaugă : „O gamă largă de celule de mamifere par a fi potențial adecvate pentru infecția cu SADS-CoV, cu rate speciale de creștere în celulele intestinale. Testele noastre arată că oamenii nu au dezvoltat imunitate pentru acest agent patogen. Deci riscul există ” .

Oamenii de știință subliniază că este imposibil să se prevadă dacă acest virus sau o tulpină înrudită care iese din lilieci ar putea infecta efectiv populațiile umane. Am testat eficacitatea Remdesivir antiviral cu spectru larg ca o metoda de tratament potențial pentru infecție. Rezultatele preliminare indică un nivel bun de activitate al medicamentului împotriva SADS-CoV, dar vor fi necesare investigații suplimentare asupra diferitelor celule și la alte animale pentru a confirma datele noastre ” , conclude Edwars.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.