Saba, femeia iraniană condamnată la 24 de ani de închisoare pentru că și-a dat jos voalul

Saba are doar 20 de ani, dar și-ar putea petrece următorii 24 de ani în închisoare pentru că și-a dat voalul jos în semn de protest și prin urmare potrivit potrivit legilor din Iran prin gestul său a încurajat prostituția. Este vorba despre activista anti-hijab Saba Kord Afshari, una dintre protagonistele așa-numitei „Miercuri albe”.

Avocații femeii spun că vor contesta sentința după condamnarea instanței din Teheran pronunțată pe 19 august. Saba Kord Afshari trebuie să răspundă pentru „favorizarea corupției și a prostituției”, răspândirea „propagandei împotriva statului”, până la „conspirația împotriva securității naționale”.

Totul pentru că a participat la așa-numita Miercuri Albă, un protest pașnic în care femeile decid să-și arate chipul.

Kenya: au 15 ani si isi vand corpul pentru a lupta impotriva ”rusinii menstruale”

Campania promovată online anul trecut a fost supranumită „miercurea albă”. Femeile, dar și unii bărbați protestează împotriva legii care stabilește un cod vestimentar pentru femei, obligându-le să poarte voalul și rochii lungi.  Kord Afshari a fost arestat pentru prima dată în timp ce participa la un protest pașnic pe 2 august 2018, apoi a fost eliberată. Pe 2 iunie a fost arestată din același motiv iar acum riscă  24 de ani de închisoare, în timp ce întreaga lume este indignată de această decizie.

Dar Saba nu este singura victimă a legilor din Iran. Din ianuarie 2018, luna în care a început protestul, cel puțin 12 persoane (inclusiv doi bărbați) au fost arestați pentru că și-au scos voalul public sau pentru că au efectuat acte de ”neascultare civilă” împotriva legii hijab-ului obligatorii.

În 2 august altre trei femei, Yasaman Aryani, mama ei Monireh Arabshahi și activistaMoigan Keshavarz au fost condamnate la un total de 55 de ani de închisoare și șase luni pentru că au refuzat să-și pună voalul și au distribuit flori altor femei de 8 martie.

Sursa: Daily Mail

De Ana Moldovan

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.