Rwanda, în urmă cu 26 de ani avea loc genocidul a 800.000 de tutsi în indiferența restului lumii

Rwanda, în urmă cu 26 de ani avea loc genocidul a 800.000 de tutsi din indiferența restului lumii

Una dintre cele mai triste pagini din istorie: exterminarea a 800 de mii de oameni nevinovați și violențe împotriva a peste 250 de mii de femei. Astăzi 7 aprilie este ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda . Evenimentul a fost instituit de ONU pentru a comemora unul dintre cele mai mari masacre ale secolului al XX-lea în care, în principal, tutsi, dar și hutu au fost uciși uciși, masacrați și înjunghiați.

Timp de o sută de zile, începând cu 7 aprilie 1994, Rwanda a fost scena unei ciocniri între două grupuri etnice prezente în țară: hutuții și tutsi. Colonia, mai întâi germană și apoi belgiană, Rwanda a fost devastată de războaiele pentru putere dintre cele două grupuri etnice din anii 1960 până la eliminarea a mii de tutiți în timpul „revoluției țărănești a hutului”.

Tutșii s-au refugiat în țările vecine, inclusiv în Uganda, formând Frontul Patriotic Rwanda (FPR) care, de la sfârșitul anilor 1980, a dus la o serie de atacuri în țară conduse de guvernul Hutu al lui Juvénal Habyarimana. Armistițiul a venit cu o serie de acorduri de pace, dar mai ales cu misiunea ONU pentru Rwanda (Unamir). Dar tensiunile și conflictele au lăsat o marcă de neșters. Cauzele conflictului au fost rachetele lansate pe 6 aprilie împotriva avionului președintelui Habyarimana, de aici început un adevărat masacru împotriva tutsiilor.

În 2005, Bush a avertizat despre pandemie: „Dacă așteptăm să vină, atunci va fi prea târziu” / VIDEO

 

În afară de cantitatea numerică, Hutus-ul  puteau conta și pe armele și machetele sosite din China. Potrivit Institutului de Politică Internațională, Parisul a fost acuzat că a oferit acoperire politică regimului Habyarimana . Mai mult, ar fi fost acuzat că a susținut Forțele Armées Rwandaises în fața avansului rebelilor FPR și că a oferit protecție autorilor materiali ai masacrelor.

Întârzierea din partea ONU și indiferența comunității internaționale au contribuit la prelungirea conflictului care s-a încheiat abia pe 4 iulie, când FPR a câștigat puterea. În noiembrie 1994, Consiliul de Securitate a înființat Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda cu sediul în Arusha, Tanzania și de-a lungul anilor au fost emise 61 de condamnări și 14 achitări  sub acuzația de genocid.

Sursa: Națiunile Unite / ISPI

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.