Război, foamete, holeră și acum și coșmarul Covid-19: apocalipsa yemenită

Război, foamete, holeră…și acum, Coronavirus. Cu un cuvânt: Yemen. O catastrofă care durează de mai bine de cinci ani, cu complicitatea puterilor regionale (Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite) și armele vândute de SUA și Europa. De Ziua Internațională a Conștiințelor convocată de ONU, amintirea apocalipsei yemenite este o datorie pentru cei care, chiar și în calea comunicării, au încă o conștiință.

Una dintre ONG-urile internaționale cele mai atente și active în monitorizarea situației din Yemen ne ghidează în iadul yemenit: Oxfam, al cărui ultim raport descrie o imagine detaliată a apocalipsei yemenite.

Pepe Mujica: „Coronavirusul ne amintește că nu suntem proprietari ai lumii”

 

„În cazul în care Covid-19 s-ar răspândi în Yemen, am fi martori la cea mai gravă catastrofă umanitară a secolului”: Abdulrahman Jaloud, directorul „Arhivei Yemenite”, o asociație umanitară care reunește activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și tehnicieni și care se ocupă cu încălcările și crimele săvârșite în țara în care războiul face ragavii de peste șase ani.

În acest moment, în Yemen nu au existat cazuri, dar, spune directorul, „sunt scene de panică  din cauza unei posibile contagiuni de către medici și asistente, precum și familiile„ care se confruntă deja cu „o epidemie de holeră și cu boli legate de sărăcia, malnutriție și persoanele strămutate ”. Se estimează că 3,2 milioane de yemeniți din țară au nevoie de tratament pentru malnutriția acută, o condiție care îi face mai vulnerabili la virus.

“Prin urmare – adaugă Jaloud – accesul la îngrijiri medicale va fi absolut important în următoarea perioadă”. „Arhiva Yemeni” a înregistrat peste 130 de atacuri asupra spitalelor atât de din partea coaliției condusă de Saudi (72 de atacuri), cât și de forțele Houthi (52 de atacuri), susținute de Iran. Trei raiduri au fost efectuate de Al-Qaeda și la fel de multe de forțele loiale coaliției conduse de Saudi, autori  care nu au fost identificați.

”Super porcii”, alertă sanitară în China: ferme fără condiții de igienă și cu risc de gripă porcină

 

“Toate părțile sunt în conflict – adaugă Jaloud -atacurile împotriva spitalelor  trebuie să înceteze imediat “. Potrivit agenției umanitare a ONU, Ocha, aproximativ jumătate din toate facilitățile medicale sunt inutilizabile din cauza conflictului.  Promisiunile privind încetarea focului pentru a opri coronavirusul nu s-au concretizat, iar atacurile au continuat și  în ultima săptămână”, explică Jaloud.

Dacă virusul se răspândește, civilii vor fi nevoiți să aleagă între ieșirea din case și riscul de contagiune sau să rămână închiși în case cu riscul de a muri de foame  “.

Sursa: Globalist

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.