Președintele Burundiei, Pierre Nkurunziza a murit la vârsta 55 de ani în urma unui stop cardiac

Președintele Burundiei, Pierre Nkurunziza, a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 55 de ani, marți, 9 iunie 2020. Bărbatul a fost internat între sâmbătă și duminică după ce a început să se simtă rău în timpul unei partide  de volei . După ce starea lui să se îmbunătățească , un atac de cord i-a fost fatal. Cu doar zece zile mai devreme, soția sa fusese transportată de urgență la Nairobi pentru tratament medical după ce a contractat coronavirusul . Nu se știe dacă a fost infectat și el.

Nkurunziza la puterea țării de 15 ani și era gata să abandoneze conducerea lui Évariste Ndayishimiye, câștigătorul alegerilor din 20 mai 2020 . Fostul președinte a decis să nu mai candideze, deoarece Constituția impune o limită de două mandate consecutive. Acesta a fost și motivul pentru care au început numeroase proteste la începutul celui de-al treilea mandat (pe care Curtea Constituțională l-a declarat legitim pentru că a fost ales prima dată de Parlament și nu de popor) . A existat și o tentativă de lovitură de stat care a eșuat.

Maxi- scandal de spionaj din Argentina

În 1998, o instanță din Burndi l-a condamnat la moarte pentru crimele pe care le-a comis în timpul militanței sale. Dar în 2003 a negociat un acord de pace cu președintele de atunci, Domitien Ndayizeye, care prevedea imunitate în proces. Directorul adjunct al Human Rights Watch pentru Africa a vorbit apoi despre crimele comise în anii președinției sale . ” Atâta timp cât aceste abuzuri vor rămâne nepedepsite, această moștenire întunecată va apăsa asupra Burundiei mulți ani ” , a spus el.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.