Polonia, avortul este declarat neconstituțional chiar și în caz de malformație severă a fătului

În Polonia, o înăsprire severă a legii avortului. Curtea Constituțională din Polonia a decis că întreruperea sarcinii în cazul unor malformații fetale severe este neconstituțională. Legile avortului din Polonia erau deja printre cele mai stricte din Europa, dar această hotărâre va însemna o interdicție aproape totală a avortului. Odată cu intrarea în vigoare a deciziei, avortul va fi permis numai în caz de viol, incest sau dacă sănătatea mamei este în pericol .

O propunere de reformare a legii din 1993, care a permis avortul în cazurile de grave probleme embrionare, a fost lansată anul trecut de parlamentarii de drept și justiție (Pis), partidul naționalist aflat la guvernare . Însă pe 16 aprilie, Parlamentul polonez, datorită protestelor a mii de femei, a exclus provizoriu posibilitatea înăspririi interdicției de avort și a amânat proiectul de lege către comisie. În ultimele ore, Curtea Constituțională din Varșovia a decis asupra recursului a peste 100 de parlamentari care cer o represiune a drepturilor de reproducere a femeilor.

 Citește și Bangladesh: un viol la fiecare 6 ore, proteste de stradă împotriva violenței asupra femeilor

Grupuri internaționale pentru drepturile omului, precum Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch, s-au opus poziției guvernului.
“Este o zi tristă pentru drepturile femeilor. Eliminarea condițiilor de legalitate pentru aproape toate tipurile de avort din Polonia este practic echivalentă cu o interdicție totală”, a comentat pe Twitter Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului European.

„Este inuman și disprețuitor să forțezi pe cineva să ducă o sarcină, mai ales dacă fătul este malformat și 98% din avorturile legale efectuate în Polonia până în prezent se datorează malformațiilor fetale ”, a declarat Antonina Lewandowska, activistă poloneză pentru sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile omului.

Datorită restricțiilor deja în vigoare, în fiecare an, aproximativ 200.000 de femei poloneze sunt obligate să recurgă la avort clandestin , să solicite asistență medicală în străinătate sau să comande online pastile pentru avort, luându-le fără nici o supraveghere medicală. Odată cu noua interdicție, situația se va înrăutăți.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.