Plantele emit „țipete cu ultrasunete” atunci când sunt tăiate

Suntem obișnuiți să considerăm plantele ca fiind imobile, neajutorate, incapabile să comunice sau să perceapă mediul înconjurător. Cu toate acestea, realitatea este foarte diferită și, dacă copacii și plantele nu ar fi capabili să comunice între ei și să reacționeze la condiții externe, nu s-ar putea apăra și nu ar putea supraviețui pe Pământ de sute de milioane de ani.

Știm de ceva vreme că una dintre strategiile de apărare și comunicare ale plantelor are loc datorită producerii de molecule volatile care acționează ca un memento pentru insectele polenizante, de la respingere a prădătorilor sau care pot servi pentru avertizarea altor specii de pericolele iminente .

Un alt mod de comunicare a plantelor constă în emiterea de ultrasunete și tocmai pe această strategie s-au concentrat cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv. Studiul recent a investigat capacitatea plantelor de a genera sunete sub stres, inclusiv la lipsa de apă sau tăierea tulpinilor. Cercetătorii au efectuat teste pe plantele de tutun și roșii, plasând microfoane la aproximativ 10 centimetri și supunând culturile la condiții de secetă și la deteriorarea frunzelor și tulpinilor.

Citește și Violată și aruncată de la etajul 20 al unui zgârie-nori: povestea lui Sule Cet

În urma unor evenimente stresante, plantele au emis ultrasunete între 20 și 100 de kilohertzi , o frecvență care nu este perceptibilă pentru urechea umană, dar detectabilă de alte organisme până la câțiva metri distanță. Cercetările au arătat că numărul de „țipete cu ultrasunete” emise de plante variază în funcție de tipul de stres la care erau supuse.

Plantele de roșii cărora li s-a tăiat tulpina au emis aproximativ 25 de țipete pe oră, în timp ce cele din tutun care au suferit aceleași avarii au generat 15 țipete în fiecare oră. Când plantele nua u avut apă , numărul de sunete detectate s-a schimbat: le roșii au crescut la 35 pe oră, în timp ce în tutun au scăzut la 11.

Plantele care nu au suferit niciun fel de stres, au emis în schimb un singur sunet peste 60 de minute.

Rezultatele studiului, pe lângă faptul că ne pun la îndoială ideea că lumea plantelor este tăcută, oferă un instrument interesant care ar putea fi exploatat în cercetare și agricultură.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.