Peste 350 de mii de femei sterilizate forțat de către guvernul din Peru, fostul președinte Fujimori judecat

Peste 350 de mii de femei au fost sterilizate forțat din ordinul guvernului peruvian, Alberto Fujimori, fostul președinte dictator al Peru, aflat deja în închisoare după ce a fost condamnat pentru încălcarea drepturilor omului . În următoarele câteva ore de fapt, avocatul peruvian va prezenta acuzații oficiale împotriva Fujimori și fostul ministru a  sănătății de atunci și alți oficiali ai guvernului său pentru a pus în aplicare un plan de sterilizare a femeilor indigene în timpul președinției sale.

Printr-o audiere virtuală, judecătorul Rafael Martín Martínez va asculta raportul procurorului Pablo Espinoza care va formula acuzațiile împotriva lui Fujimori și a celorlalți exponenți implicați în implementarea planului guvernamental care datează de acum mai bine de 22 de ani . Teza acuzării este că planul de sterilizare forțată a reprezentat „crime împotriva umanității” care trebuie aspru pedepsite. Teribilul proiect dorit de guvernul Fujimori pentru controlul populației indigene a implicat peste 350.000 de femei între 1990 și 1999, dar și 25.000 de bărbați, cu scopul  de a reduce rata natalității în rândul populațiilor indigene și sărace din zonele rurale ale țării.

Citește și Oroare în Mexic: se ceartă cu soția și din răzbunare ucide cei trei copii ai săi de 3, 7 și 8 ani

O bătălie juridică care durează de 25 de ani „Această audiere este primul pas către posibila deschidere a unei anchete penale, pe care femeile o așteaptă de mai bine de 25 de ani”, a declarat Marina Navarro, directorul Amnesty International din Peru, amintind că audierea marchează „cel mai mare progres”  realizat până acum “.

Femeile au fost reprezentate de diferite asociații locale care au îndemnat judecătorul să ia în considerare mărturiile victimelor în decizia finală.

Potrivit avocaților Fujimori, de fapt, sterilizările ar fi avut loc cu consimțământul femeilor și ar fi avut  scop combaterea sărăciei prin reducerea natalității. Cu toate acestea, cel puțin două mii de victime ale acestei practici sunt gata să depună mărturie că au fost sterilizate fără consimțământul lor, uneori amenințate cu închisoare și altele înșelate de aceiași medici . Procurorii au început să investigheze acuzațiile de sterilizare forțată în 2003, dar ancheta a fost ulterior închisă pe baza unor probe insuficiente.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://elcomercio.pe/politica/justicia/caso-esterilizaciones-forzadas-fiscalia-sustentara-cargos-contra-alberto-fujimori
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.