Pentru Atlantic este un an plin de furtuni

Pe 19 octombrie, Epsilon s-a format în Oceanul Atlantic , o furtună tropicală care ar putea deveni un uragan mâine și ar putea ajunge joi la Bermuda, arhipelagul la aproximativ 1.500 de kilometri de coasta atlantică a Statelor Unite. Mai mult decât pentru intensitatea sa, sau pentru daunele pe care le-ar putea face, Epsilon se face cunoscut pentru că este a 26-a furtună tropicală din Atlantic în acest sezon.

În medie, în ultimii ani, furtunile tropicale din Atlantic au fost de 12 pe sezon. Iar în 2005 – anul în care a ajuns la 28, și anul uraganului Katrina – a 26-a furtună a sezonului a fost la sfârșitul lunii noiembrie. Totul sugerează, prin urmare, că alte furtuni tropicale vor urma în Epsilon luna viitoare, pentru ceea ce este destinat să devină un sezon record.

 Anotimpurile furtunilor tropicale pot fi comparate, cel puțin în termeni cantitativi, deoarece există reguli foarte precise pentru a le defini.

În Zona Atlanticului  toate furtunile tropicale care se formează în Oceanul Atlantic pot ajunge atât în ​​Europa (recent, de exemplu, în Portugalia ), cât și, așa cum se întâmplă mai mult decât frecvent, în Golful Mexicului sau în Marea Caraibelor.

Conform regulilor definite de NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite), sezonul furtunilor tropicale din Atlantic are o dată de început și de sfârșit – 1 iunie și 30 noiembrie – dar au trecut câțiva ani de când prima furtună a sezonului a avut loc în  luna mai și este  posibil ca acestea să vină în decembrie.

De fiecare dată când se formează o furtună tropicală – adică o perturbare de rotație, de anumite dimensiuni și cu anumite caracteristici – i se atribuie un nume, pe care furtuna îl păstrează chiar și în cazul în care devine un uragan ( conform scalei Saffir-Simpson, care clasifică intensitatea uraganelor de la categoria 1 la categoria 5).

Numele furtunilor tropicale și ale uraganelor merg în ordine alfabetică. National Weather Service (Serviciul Național de Meteorologie din Statele Unite) a început să dea nume în 1953

Timp de câteva decenii au fost doar nume de femei și apoi, din 1979, numele de femei au fost alternate cu cele masculine. Prima furtună a sezonului primește un nume care începe cu A, a doua cu B și așa mai departe, fără a utiliza literele QUXYZ. Numele care urmează să fie folosite între acum și 2025 sunt deja cunoscute, deoarece se bazează pe șase liste diferite care se repetă de-a lungul anilor, mai mult sau mai puțin asemănătoare: se întâmplă uneori ca anumite nume să fie schimbate. Atunci când un uragan este deosebit de violent, numele său eliminat din listă și înlocuit. De exemplu, nu va mai exista uraganul Katrina , după pagubele și decesele foarte grave cauzate de cel din 2005.

 Citește și Vietnam, ploi neîncetate și inundații: aproape 100 de victime

Prima furtună tropicală din acest an a fost Arthur, care a ajuns în Florida în mai. Prima care a devenit un uragan a fost Hanna, care a lovit Golful Mexic în iulie. Pe lângă Hanna, Isaias, Laura , Marco, Nana, Paulette, Sally, Teddy și Delta au devenit și uragane . Dintre aceștia, trei au ajuns la categoria 4, dar niciunul nu a ajuns la categoria 5, cea mai mare.

Anul acesta, de exemplu, s-a vorbit, printre cauzele posibile, de temperaturi oceanice mai ridicate decât cele obișnuite în Caraibe și în zona tropicală a Oceanului Atlantic și apariția fenomenului climatic periodic cunoscut sub numele de Niña .

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook, Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.