ONU: Bosnia va trebui să compenseze femeile victimele violurilor în timpul războiului

O decizie istorică a ONU care a ordonat Bosniei să compenseze o femeie violată de un soldat în timpul războiului și să stabilească un plan național de compensare pentru crimele de război.

Atacate, violate și uitate de mult… de prea mult timp. Însă acum, în sfârșit, victimele violurilor în masă pot avea justiția deoarece, pe de o parte, nimeni nu le va restabili seninătatea, pe de altă parte, vocea lor se va face auzită. Cazul introdus în fața Comitetului ONU împotriva Torturii, care a condus la modul în care o femeie răpită a fost violată în mod repetat de un soldat în timpul războiului din anii 90.

 

Potrivit activiștilor, denunțarea femeii musulmane bosniace violată de soldatul sârb bosniac în 1993 va fi un precursor pentru a da glas numeroaselor victime ale violenței, care de acum înainte vor putea solicita despăgubiri în baza legilor internaționale privind tortura.

Femeia, a cărei identitate rămâne protejată, a fost violată în 1993, lângă Sarajevo. Violatorul său a fost condamnat și a fost obligat la plata unei despăgubiri de 15 mii de euro. Banii pe care omul a spus că nu îi deține. Deci, de acum încolo, Comitetul a stabilit că statul va fi cel care va plăti.

Conform Națiunilor Unite, cel puțin 20 de mii de femei sunt victime ale violenței sexuale ca instrument de război în timpul războiului din Bosnia din anii 90, în care au murit peste 100 de mii de oameni.

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.