ONU avertizeaza ca Marea Mediterana ar putea deveni “o mare de sange” fara nave de salvare

ONU avertizeaza ca Marea Mediterana ar putea deveni “o mare de sange” fara nave de salvare

 

Datele arată că aproximativ 20% dintre persoanele care au încercat să treacă la UE au decedat. Numărul de decese din Marea Mediterană va crește dramatic dacă nu vor fi puse la dispoziție bărcile de salvare. Mai mulți oameni încearcă și acum să treacă din Africa de Nord, a avertizat ONU duminică.

 

“Dacă nu intervenim în curând, va exista o mare de sânge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Refugiați Carlotta Sami, potrivit Guardian .

 

Mii de oameni se pregătesc să părăsească Libia la bordul navelor deoarece țara este împotmolită în război și inundații cauzate de ploi torențiale. Dar fără bărci de salvare, numărul naufragiilor este probabil să crească dramatic. Aproximativ 350 de persoane au murit în călătoria către UE până în acest an, sau 20% dintre cei care au încercat trecerea, conform datelor ONU.

 

Deși numărul morților a scăzut în ultimul an, numărul celor care se îneacă a crescut brusc anul acesta. Potrivit datelor ICNUR și ale Organizației Internaționale pentru Migrație , 1940 de persoane au ajuns în Italia din nordul Africii de la începutul anului 2019, iar aproape 350 au murit pe traseu.

 

Potrivit grupurilor de ajutor, în ultimele zile aproape 700 de persoane au părăsit țărmul Libiei, doar 5% dintre acestea au fost interceptate de paza de coastă libiană și trimisă înapoi în centrele de detenție. Patruzeci la sută au ajuns în Malta și 11% în Italia; nu se știe ce s-a întâmplat cu ceilalți.

 

Eforturile de salvare au scăzut, în condițiile în care politicienii italieni și maltezi au amplificat criticile organizațiilor care caută oameni naufragiați. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a închis porturile țării pentru a navelel de ajutor acuzându-i că ar lucra cu traficanți de persoane.

 

Potrivit UNHCR, în Libia sunt circa 60 000 de solicitanți de azil. În ultimele două luni, 90.500 de libieni au fost strămutați din cauza conflictului din  Tripoli. Grupurile de asistență declară că mii de solicitanți de azil sunt blocați în centre de detenție și sunt supuși abuzurilor și torturii.

 

Te-ar putea interesa și Studiu: carnea alba este la fel de daunatoare ca si cea rosie din punct de vedere al colesterolului

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.