O thailandeză a fost condamnată la 43 de ani pentru criticarea monarhiei

O femeie thailandeză de aproximativ 60 de ani, identificată de avocații săi ca Anchan , a fost condamnată la 43 de ani de închisoare pentru criticarea monarhiei thailandeze după ce a publicat în urmă cu șase ani pe Facebook câteva înregistrări vocale considerate jignitoare pentru regele Rama IX Bhumibol Adulyadej care a murit în 2016 și spre coroană. Pedeapsa anunțată inițial a fost de 87 de ani, dar a fost redusă după ce Anchan și-a recunoscut vina .

Povestea femeii, o fostă funcționară publică, a stârnit indignarea activiștilor pentru drepturile omului și a studenților care în 2020 au protestat luni de zile la Bangkok împotriva articolului 112 din codul penal thailandez, care protejează întregul sistem monarhic de critici și împotriva altor privilegii acordate familiei regale thailandeze.

Citește și Șapte asistenți medicali din Germania au fost concediați deoarece au refuzat vaccinul

Poliția a descoperit 26 de postări a femeii pe YouTube și trei pe Facebook, publicate între 2014 și 2016, în care femeia a împărtășit înregistrări vocale interzise preluate de pe site-ul Banpodj , un personaj foarte critic al monarhiei thailandeze. Criticarea monarhiei în Thailanda este pedepsită cu închisoare de la trei la 15 ani pentru fiecare episod în parte. De aici și sentința grea pentru femeie.

Anchan s-a apărat declarând că nu intenționează să defăimeze monarhia . „Am crezut că nu este un nimic”, a spus el instanței. „Au fost atât de mulți oameni care au distribuit acel conținut și l-au ascultat. Autorul o face de atâția ani … Așa că nu m-am gândit cu adevărat la asta și nu am fost suficient de atent să realizez că nu era un post potrivit.

În țara asiatică mai există un precedent : condamnarea unui vânzător ambulant după ce a postat de mai multe ori postări cu conținut jignitor. Bărbatul a obținut inițial o pedeapsă de 70 de ani redusă la 35, chiar și în cazul său după ce și-a recunoscut vinovăția.

Sursa foto: EPA / NARONG SANGNAK

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Acest articol a fost verificat cu https://www.theguardian.com/world/2021/jan/19/woman-jailed-for-record-43-years-for-insulting-thai-monarchy

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.