O mie de imigranți abandonați la -20 de grade în Bosnia: tragedia umanitară la un pas de noi

Tragedia umanitară la un pas de noi. Fără apă, fără electricitate, fără toalete și la temperaturi care pot ajunge cu ușurință la -20 grade Celsius: aceasta este tragica situație a persoanelor strămutate (toți bărbații, solicitanții de azil, în majoritate din Pakistan și Afganistan) de aproape 20 de zile blocate în nordul Bosniei.

Pe 23 decembrie, lagărul de refugiați din Lipa, în nord-vestul orașului bosniac Bihać,  a fost distrus de un incendiu în circumstanțe care nu au fost încă clarificate. De atunci, o mie de persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, au rămas fără adăpost și fără nimic. Tabăra Lipa este foarte aproape de granița cu Croația și de acolo oamenii imigranți încearcă de obicei să intre în Uniunea Europeană.

“În ultimele două săptămâni, am asistat cu îngrijorare din ce în ce mai mare la situația umanitară gravă cu care se confruntă mulți imigranți din Bosnia”, a declarat marți Paul Dillon, purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru imigrație OIM.

Conform estimărilor OIM, în prezent există aproape 3.000 de imigranți și refugiați în nordul Bosniei care se confruntă cu vremea grea de iarnă și fără adăpost adecvat. Între 900 și 1.400 de bărbați mai trăiesc încă în tabăra care a ars, iar alți 1.500 de imigranți și refugiați – inclusiv femei și copii – dorm în regiunea Canton Una Sana, care se învecinează cu Croația.

Recent, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borrell a criticat și autoritățile locale bosniace, afirmând: „în ultimele săptămâni am văzut o gravă criză umanitară care afectează sute de imigranți în Bosnia și Herțegovina”.

Guvernul bosniac a decis să-i mute în centrul de recepție din Bira în orașul Bihać, care a fost renovat cu 3,5 milioane de euro de la UE, dar este încă gol.

Din nou, în fața refuzului intransigent al autorităților locale și al locuitorilor din Bihać de a găzdui refugiați, chiar și temporar, nu s-a făcut nimic. Deocamdată, guvernul a trimis armata la Lipa pentru a instala corturi pe ruinele taberei: o măsură insuficientă, totuși.

Însuși Înaltul Reprezentant Borrell a reamintit că centrul din Bihać „a fost renovat cu 3,5 milioane de euro din sprijinul UE”. Centrul Bira, a spus el, “este potrivit pentru condițiile de iarnă, dar este gol, din cauza opoziției din partea autorităților locale și a populației de a-l deschide”.

Uniunea Europeană este alarmată de situație și a continuat să ofere asistență financiară, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al politicii externe a Uniunii Europene: „Din 2018, Uniunea Europeană a cheltuit 89 de milioane de euro pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în gestionarea fluxului de imigranți ”și, la 3 ianuarie, Comisia Europeană a eliberat alte 3,5 milioane de euro în ajutor umanitar pentru a aborda situația specifică a cantonului Una Sana. Între timp, nicio țară UE nu s-a oferit până acum să primească imigranții sau refugiații din Bosnia.

Croația, care are granița cu Bosnia, este acuzată de împingeri brutale la frontieră. Aceste respingeri au fost demonstrate  în mod repetat de diferitele organizații umanitare prezente la fața locului și documentate de jurnaliștii internaționali.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://es.euronews.com/2021/01/04/la-comision-europea-tacha-la-situacion-de-los-refugiados-en-bosnia-de-inaceptable  /// https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_20_2509  /// https://www.infomigrants.net/en/post/29469/migrants-in-bosnia-eu-un-officials-condemn-situation-in-lipa-camp
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.