O lume strămutată. Radiografia unei apocalipse umanitare

O lume strămutată. Radiografia unei apocalipse umanitare . Una din 97 de persoane din lume fug de conflict, persecuție sau violență, egal  cu mai mult de 1 la sută din populația lumii. Aceasta este cifra fără precedent care a ieșit din raportul anual Global Trends publicat astăzi de UNHCR în vederea Zilei Mondiale a Refugiaților din 20 iunie. Documentul dezvăluie că, la sfârșitul anului 2019, 79,5 milioane de persoane au fost victime ale exodului forțat – 40% dintre ei minori – cu o creștere de aproape 9 milioane de persoane față de 2018. UNHCR nu a  înregistrat niciodată un număr atât de mare.

Raportul relatează că 100 de milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din casele lor în ultimul deceniu, căutând siguranță în interiorul sau în afara țărilor lor. Numărul persoanelor care au fugit aproape că s-a dublat din 2010 până la sfârșitul lui 2019 (41 de milioane, față de 79,5 milioane astăzi). Documentul notează, de asemenea, că a devenit din ce în ce mai dificil pentru refugiați să pună capăt situației lor. În anii 90, în medie, 1,5 milioane de refugiați au reușit să se întoarcă acasă în fiecare an, în timp ce în ultimii zece ani media a scăzut la aproximativ 385.000, cifră care atestă modul în care astăzi creșterea numărului de oameni forțați să fugă o depășește în mare măsură pe cea a persoanelor care pot profita de o soluție durabilă.

Siria, ONG: ”Un copil a fost împușcat mortal de polițiștii de frontieră turci”

Global Trends arată că din cele 79,5 milioane de persoane care au fugit la sfârșitul anului trecut, 45,7 milioane au fost strămutați intern. Cifra rămasă este formată din persoane care au fugit peste graniță, dintre care 4,2 milioane așteaptă rezultatul cererii de azil și 29,6 milioane printre refugiați (26 milioane) și alte persoane sunt obligate să fugă din propriile țări. Creșterea anuală față de cei 70,8 milioane de persoane înregistrate la sfârșitul anului 2018 reprezintă rezultatul a doi factori principali. Primul se referă la noile crize care au avut loc în 2019, în special în Republica Democrată Congo, regiunea Sahel, Yemen și Siria, cel de-al doilea responsabil pentru exodul a 13,2 milioane de persoane, mai mult de o șesime din total. lume. Al doilea este legat de o mai bună cartografiere a situației venezuelenilor aflați în afara țării lor, mulți neînregistrați legal ca refugiați sau solicitanți de azil.

UNHCR subliniază că numărul copiilor fugiți (30-34 de milioane, dintre care zeci de mii neînsoțiți) este mai mare decât cel al întregii populații din Australia, Danemarca și Mongolia. Procentul de persoane care fug au peste 60 de ani  (4 % ) este extrem de mic decât cel al populației mondiale (12 %) – o statistică care atestă tortura, disperarea, sacrificiile și separarea de propriile lor persoanele dragi.

Libia, cadavrul unei fetițe a fost găsit pe o plajă: este victima unui naufragiu

80 la sută dintre persoanele care fug din lume se află în țări sau teritorii afectate de insecuritate alimentară și malnutriție severă – multe dintre ele sunt supuse riscului de schimbări climatice și de dezastre naturale. Peste trei sferturi din refugiații din întreaga lume (77 %) provin din scenarii de criză pe termen lung. Peste opt din 10 refugiați (85%) locuiesc în țările în curs de dezvoltare, în general într-o țară învecinată cu cea din care au fugit. Două treimi din oamenii fugiți în străinătate provin din cinci țări: Siria, Venezuela, Afganistan, Sudanul de Sud și Myanmar.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter,  Instragram și Odnoklassniki

 

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.