Numerele razboiului din Yemen: acesta este modul in care se anihileaza o tara

Numerele razboiului din Yemen: acesta este modul in care se anihileaza o tara

De la zonele de prăfuite ale orașelor Sanaa și Hodeidah, ale bombardamentelor ale copiilor care luptă împotriva unei infecții letale așezațe pe podelele spitalului, pe saltele care se destramă, așteaptă – poate, inutil, medicamente anti-holeră.
Chiar mai crud sunt fotografiile emanate de yemenis, coastele și oasele brațelor care ies prin  pielea tensionată, pentru a asista la condițiile, asemănătoare cu  foametea care au dus la devastarea unei țări scufundate în haos în 2011, după o criză politică . Dar, dincolo de aceste imagini și de numărul mare de victime – estimat a fi zeci de mii în această regiune – rămân semnele de întrebare cu privire la câte  devastări a produs acest război pentru cei 30 de milioane de yemeni.

 

Ar trebui să fie evaluate în dolari? Sau pentru numărul de vieți pierdute? Bilanțul morților ar trebui să includă decesele cauzate de foame  și de boli sau doar decesele cauzate de rănile și de bombardamentele cu arme de foc?

 

Purtătorul de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, a comentat că numerele nu par deloc liniștitoare. “Conflictul în curs de desfășurare din Yemen a împins deja dezvoltarea umană înapoi cu 21 de ani”, a arătat Dujarric.

Cercetătorii au declarat pentru Eyes of War că în cazul în care conflictul s-ar încheiat anul acesta, costul economiei Yemenului va fi în continuare de 89 de miliarde de dolari și va mai cauza alte 233 000 de decese. Această cifră este mult mai mare decât alte calcule, nu include numai 102.000 de decese în luptă, ci și 131.000 de decese cauzate de efectele secundare, cum ar fi foamea și faptul că multe spitale au fost reduse în dărâmături.

 

 

Până în 2030, numărul de morți ar putea crește la 1,8 milioane, marea majoritate a acestora fiind victime ale sărăciei și al unui sistem de sănătate distrus de război. Cele mai multe decese – 1,5 milioane – ar fi copii, mai vulnerabili la boli și foame.

Cercetătorii îl consideră printre “cele mai distrugătoare conflicte de la sfârșitul Războiului Rece”. “Dimensiunea suferinței suferite de copiii Yemenului este devastatoare. Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a asigura o soluționare pașnică a conflictului din Yemen și pentru a promova o cale de redresare “, au spus ei.

 

Te-ar putea interesa și Drama casatoriilor intre minorii din lagarele de refugiati siriene

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.