Nu numai Covid: ce s-a mai întâmplat în lume în 2020. Iată toate evenimentele „uitate”

Douăsprezece luni în care lumea a fost ținută ostatică de Covid, care a provocat aproape un milion și opt sute de mii de morți și care ucide încă zeci de mii de oameni în fiecare zi. Dar nu există numai acest lucru. Iată câteva dintre evenimentele care ar trebui amintite din 2020 de care atenția asupra răspândirii epidemiei le-a umbrit.

În cursul anului 2020, pandemia de coronavirus se răspândește în întreaga lume, cu aproape 50 de milioane de cazuri și peste un milion de decese.

Covid a fost descoperit în China , în zona Whuan, la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid în țară și în Asia de Sud-Est.

Deja în ianuarie, au apărut primele cazuri în Europa și Statele Unite. În februarie a infectat deja majoritatea țărilor din emisfera nordică, India și Orientul Mijlociu. Țările cele mai afectate sunt China, Italia, Iran și Coreea de Sud. În martie este prezent  pe toate continentele locuite. Vara, cazurile cresc în Brazilia, Statele Unite, India și Mexic.

Citește și Un 2021 extrem de sumbru: Nostradamus a prezis asteroizi, incendii și….zombi

Dar lumea nu stă pe loc și în timp ce Covid pune în genunchi sistemele de sănătate ale marilor puteri ale planetei, natura, descoperirile științifice, războaiele, conflictele, dezastrele, victoriile și viața umană continuă să marcheze istoria. Iată câteva dintre evenimentele care ar trebui amintite din 2020:

Tentativa de lovitură de stat împotriva lui Maduro

La 7 mai, un comando încearcă să-l omoare pe președintele Venezuelei, Nicolás Maduro . Vestea atacului contracarat este dată direct de președintele însuși care lansează acuzații precise împotriva Statelor Unite. Potrivit lui Maduro, în această „operațiune teroristă” inițiată de „un grup de mercenari” avea ca scop efectuarea unei lovituri de stat și de a asasina diverși oficiali guvernamentali, inclusiv șeful statului.

 

Descoperirea primei găuri negre  vizibilă cu ochiul liber

Pe 21 mai, astronomii anunță descoperirea, datorită telescopului Mpg / Eso, a primei găuri negre situate într-un sistem stelar vizibil cu ochiul liber. Gaura neagră este situată la aproximativ 1.011 ani lumină de sistemul nostru solar, în sistemul stelar HR 6819. Anunțat în Astronomie și Astrofizică se estimează că este de patru ori mai mare decât masa soarelui și cu aproximativ 2.500 de ani lumină mai aproape decât următoarea gaură neagră.

O inundație a râului Brahmaputra lasă 4 milioane de persoane fără adăpost în India și Nepal

La începutul lunii august, aproape 4 milioane de persoane au fost afectate de inundațiile musonice din Asia de Sud, o treime din Bangladesh fiind deja sub apă din cauza celor mai abundente precipitații din ultimul deceniu. Musonul, care cade de obicei din iunie până în septembrie, este crucial pentru economia sub-continentului indian, dar provoacă, de asemenea, moarte și distrugere pe scară largă în toată regiunea în fiecare an.

Citește și Un 2021 extrem de sumbru: Nostradamus a prezis asteroizi, incendii și….zombi

În nord-centrul Bangladeshului, râul Brahmaputra a fost cu aproape 40 de centimetri mai mare decât în ​​mod normal. Majoritatea sătenilor au încercat să rămână aproape de casele lor avariate de inundații, dar aproximativ 15.000 de persoane au fugit din zonele grav afectate, au declarat oficialii locali.

Dezastrul petrolier Wakashio

Pe 17 august, nava japoneză MV Wakashio, care sa prăbușit în 25 iulie în reciful de corali de pe Mauritius cu 4 mii de tone de petrol, s-a spart în două. Din încărcătură au ieșit o mie de tone de combustibil . Echipele de salvare fac tot ce le stă în putință pentru a pompa restul de 3.000 de tone de petrol de pe navă. Timp de două săptămâni, petrolierul a varsat 3.000 de tone de petrol în mare.

NASA începe misiunea Marte 2020

Pe 30 iulie, racheta Atlas 541 este lansată pe Marte în Cape Canaveral. Astfel începe misiunea Marte 2020 a rover-ului Perseverance al NASA. Își propune să ajungă la Planeta Roșie pentru a obține date valoroase, pentru a colecta probe din roci, pentru a explora locul de aterizare, și anume Craterul Jezero, pentru a afla dacă a fost populată vreodată și dacă mai există o urmă a acestei vieți.

Roverul Perseverance, un robot de ultimă generație dotat cu dispozitive de analiză sofisticate, va ateriza pe 18 februarie 2021 pe Planeta Roșie, pentru a obține diverse informații având la bord și instrumentul Sherloc care va fi folosit pentru testarea unor eșantioane de materiale care ar putea fi utilizate pentru costumele, mănușile, căștile viitorilor astronauți care se vor îndrepta spre Marte.

Explozia devastatoare din Beirut

Explozia Beirut a avut loc în zona portului de pe 04 august 2020  a provocat moartea a aproximativ 200 de persoane și rănirea altor 7.000. Aproape 300.000 de persoane au rămas fără adăpost ca urmare a dezastrului. Potrivit guvernului libanez, explozia a 2.750 de tone de azotat de amoniu ar fi provocat dezastrul . Marfa uriașă ar fi fost confiscată în 2014 de pe o navă cu destinația Zambia și de atunci a rămas într-unul din depozitele portului. Potrivit experților, puterea acestui tip de material este egală cu 40% din aceeași cantitate de pulbere de TNT . Substanța, un cunoscut îngrășământ chimic, a fost de asemenea utilizat în mai multe atacuri teroriste, precum cel din Oklahoma City în 1995.

Cutremurul cu magnitudinea 6,7 ​​din Marea Egee

Pe 30 octombrie a fost înregistrat un cutremur de 6,7 în largul insulei grecești Samos, în Marea Egee. Șocul a durat 45 de secunde și este suficient de puternic pentru a fi resimțit în insulele grecești din apropiere, Atena și metropola Istanbul, unde în unele zone oamenii s-au revărsat pe străzi în câteva minute. Două persoane au murit în Grecia, în timp ce în Turcia 114 persoane și-au pierdut viața și aproximativ 1.037 au fost rănite.

În SUA este ales noul președinte

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2020 au avut loc pe 3 noiembrie.  Aceste alegeri au fost cele mai votate din istoria SUA și ambii candidați au doborât recordul preferințelor totale obținute anterior de Barack Obama la alegerile prezidențiale din 2008. Biden a devenit președinte al Statelor Unite ale Americii după ce a fost ales  pe 14 decembrie 2020 și își va începe oficial mandatul pe 20 ianuarie 2021.

Incendiul din lagărul de refugiați Moria de pe insula Lesbos

La 9 septembrie, tabăra de refugiați din Moria, în Lesbos ,a fost evacuată în urma unui incendiu care a devastat fiecare colț, fiecare cort și fiecare cabană improvizată. Tabăra de pe insula greacă, o răscruce de fluxuri migratorii, a fost parțial evacuată. Tabăra găzduiește în prezent 12.700 de solicitanți de azil și este cea mai mare din Europa. La început, se părea că incendiile au fost rezultatul unui protest împotriva blocării impuse pentru a reduce șansele de contagiune de la Covid-19, dar autoritățile elene au negat această ipoteză

Brexit: divorțul dintre Marea Britanie și Europa

Uniunea Europeană pierde Regatul Unit în mijlocul provocării pandemice care va marca următoarele două decenii și deschide o nouă relație cu Londra .

Cu o mare majoritate de voturi (521 pentru și 73 împotrivă), Camera Comunelor din Londra a aprobat acordul comercial și de cooperare post-Brexit încheiat săptămâna trecută cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.