Nouă mii de copii au murit în „casele pentru mame”: drama irlandeză care continuă să șocheze lumea

S-a făcut lumină în cele din urmă asupra unuia dintre cele mai întunecate cazuri din Irlanda: Nouă mii de copii au murit în „casele pentru mame”

Între 1922 și 1998, nouă mii de copii au murit în case pentru mame singure, unde mamele necăsătorite erau de obicei separate de copiii lor. Dar mult mai mulți  au trăit în condiții de neglijare, malnutriție și boli în adăposturile conduse de ordinele religioase catolice.

Acest lucru a fost dezvăluit de un raport oficial publicat pe 12 ianuarie de către comisia de anchetă irlandeză privind „casele pentru mame și copii” (Cimbh), care a constatat niveluri „deranjante” de mortalitate infantilă în instituțiile subvenționate de stat, care au funcționat în țară. Majoritatea catolice cel puțin până în 1988.

Studiind situația acestor instituții din 1922 până în 1998, Cimbh a stabilit că 9 mii de copii au murit acolo, adică 15% din cei care au fost găzduiți.

Casele, conduse de institutele religioase și de statul irlandez, adăposteau femei însărcinate și necăsătorite, stigmatizate de societate și de familia lor. Copiii născuți acolo au fost adesea separați de mame și au fost dați spre adopție.

Citește și Vei avea nevoie de un vaccin împotriva coronavirusului pentru a zbura?

Premierul irlandez Micheal Martin a declarat că raportul „deschide o fereastră către o cultură profund misogină în Irlanda de-a lungul mai multor decenii”. Martin, care va oferi scuzele oficiale de stat în fața Parlamentului, a subliniat apoi că mortalitatea infantilă „este una dintre cele mai dureroase descoperiri” din raport. “Un adevăr greu în toate acestea”, a adăugat  “este că toată societatea a fost complică la asta“.

Cimbh denunță că femeile au fost „supuse unui tratament deosebit de dur” de către membrii familiei odată ce au rămas însărcinate în afara căsătoriei și au intrat într-o instituție doar pentru că „nu aveau altă alternativă”. Aici, însă, au găsit deseori o stare extrem de deplorabilă capabilă să provoace chiar moartea celor mici.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://www.channelnewsasia.com/news/world/9-000-died-in-irish-homes-for-illegitimate-infants
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.