Nellie Bly, jurnalista care s-a închis într-un spital psihiatric pentru a raporta maltratarea femeilor

Jurnalismul de investigație sub acoperire i se datorează lui Nellie Bly, o reportera americană care a intrat în istorie pentru că s-a închis într-un spital psihiatric pretinzând că este bolnavă de paranoia, pentru a documenta ce se întâmpla în interior. Aceasta este povestea une jurnaliste care a schimbat istoria, înaintând împotriva oricărei reguli.

Zece zile în azil printre pacienți, pentru a povesti iadul, frica și anxietatea celor care au ajuns acolo. Era anul 1887 și o reporteriță foarte tânăr hotărâse să scrie ceea ce nimeni nu îndrăznise vreodată . Elizabeth Jane Cochran, cunoscută sub numele de Nellie Bly s-a născut în 1864 în Burrell. Numele ei a devenit celebru, deoarece în 1890 a plecat în jurul lumii pentru a demonstra ceea ce Jules Verne a povestit prin cuvinte.

Femeia călătorise 72 de zile, singură, demonstrând tenacitatea, curajul și ingeniozitatea, dar, mai presus de toate, acționând împotriva tuturor regulilor de atunci, reguli care erau atribuite sexului feminin.

Citește și Tribunalul pakistanez declară ILEGAL „testul de virginitate” femeilor care au fost victime al violului

Pentru a înțelege cine a fost Nellie Bly, trebuie să o luăm de la început.

În 1885, în Pittsburgh Dispatch a fost publicat un articol intitulat  What Girls Are Good For ( Pentru ce sunt bune fetele ). Un articol în care se vorbea despre femei și rolul lor casnic: îngerul casei, spălarea, gătitul și creșterea copiilor. Sute de scrisori de protest au ajuns la ziar, dar doar unul i-a atras atenția editorului George Madden. Este semnat Little Orphan Girl, dar Madden este convins că a fost scris de un bărbat. Așa că publică un anunț pentru a-i oferi un loc de muncă și în redacție se prezintă Elizabeth Cochran, în vârstă de 21 de ani

Primește un birou, dar trebuie să folosească un pseudonim: Nellie Bly. Astfel a început să scrie despre exploatare, munca copiilor, starea femeilor și siguranța la locul de muncă. Se luptă pentru legalizarea divorțului și devine o icoană a emancipării. Dar apar și problemle : lumea finanțelor amenință să nu mai finanțeze ziarul dacă Nellie Bly continuă să-și facă anchetele.

Reporterul ajunge pe paginile modei și grădinăritului. Ea reușește să fie trimisă în Mexic în calitate de corespondent, dar în câteva luni se întoarce din nou în Statele Unite. Guvernul mexican a expulzat-o pentru că a publicat povestea unui jurnalist care a fost încarcerat de președintele Porfirio Diaz pentru că l-a criticat.

Citește și Un vagin uriaș de beton răsare pe deal: o sculptură feministă înnebunește Brazilia

Dar Nellie nu reușește să mai scrie despre grădinărit. Părăsește ziarul și este angajată de Joseph Pulitzer la New York World și se internează timp de zece zile la azilul Blackwell’s Island.
Vorbește despre abuz, violență, maltratare.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Linkedin, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.
Acest articol a fost verificat cu https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Days_in_a_Mad-House 
Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.