Nasa urmărește un asteroid devastator de 230 de kilotone care ar putea lovi Pământul în mai 2022

Agenția spațială americană NASA urmărește cu atenție un asteroid masiv care ar putea distruge Pământul.

Asteroidul, cunoscut sub numele de JF1 este desemnat „obiect aproape de Pământ” (NEO), ceea ce înseamnă că orbitează soarele și se apropie suficient de aproape de planeta noastră pentru a provoca îngrijorare, scrie Metro.  „Unii asteroizi și comete urmează căi orbitale care îi duc mult prea aproape de Pământ – decât de obicei”, a explicat Nasa. Experții consideră că JF1 măsoară aproximativ 130 de metri în diametru – și cred că este vorba despre dimensiunea Marii Piramide din Giza din Egipt. Asteroidul JF1 a fost descoperit pentru prima dată în 2009 și Laboratorul de propulsie Jet Nasa îl urmărește în deaproape în ultimul deceniu. Agenția spațială și-a însărcinat sistemul de monitorizare automat al asteroizilor – cunoscut sub numele de Sentry – să fie cu ochii pe el.

“Sentry este un sistem extrem de automatizat de monitorizare a coliziunilor care scanează continuu cel mai actual catalog de asteroizi pentru posibilitățile de impact cu Pământul în următorii 100 de ani”, a spus Nasa. Ei cred că, dacă ar lovi Pământul, ar fi echivalentul cu detonarea a 230 de kilotone de TNT. Acest tip de detonație ar avea cu mult mai mult forță decât  bomba atomică de la Hiroshima în 1945, care a explodat cu forța a 15 kilotone de TNT.

Citește și NASA, un asteroid de dimensiunile unui zgârie-nori filmat când se apropie de Pământ: ”Ar putea provoca milioane de morți”

NASA deja lucrează la un proiect numit Testul de Impact al asteoridului dublu, în timp ce Italia va trimite un micro-satelit CubeSat pentru a monitoriza acțiunea.

Misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va realiza un survol de apropiere post-impact față de asteorid și va colecta date precum masa asteoridului, precum și dimensiunea craterului lăsat în urma impactului.

DART poate realiza misiunea sa și fără Hera – efectele impactului asupra orbitei asteoridului vor fi măsurate utilizând observatoarele astronomice de la sol, a spus Ian Carneli – managerul misiunii Hera. Însă zborul împreună al celor două misiuni vor spori cunoașterea per ansamblu, iar Hera va colecta date importante în cadrul acestui experiment care vor conduce la o tehnică aplicabilă și în cazul altor asteroizi.

În prezent statisticile estimează că șansele (sau neșansele) unei coliziuni cu asteroidul JF1 sunt reduse, respectiv 1 la 3.800, pentru data de 6 mai 2022, respectiv în procente cam 0,026%.

 

 

Sursa: Metro

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.