Mozambic, santajul dezgustator femeilor lovite de ciclonul Idai: sex pentru un kilogram de fasole

Mozambic, santajul dezgustator femeilor lovite de ciclonul Idai: sex pentru un kilogram de fasole

Sex în schimbul alimentelor. În Mozambic, devastată de Cyclone Idai, unele femei au declarat că au fost forțate de liderii comunității și oficialii locali să întrețină relații sexuale pentru a obține ceva de mâncare. Șantajul sumbru este denunțat de Human Rights Watch. Organizația Națiunilor Unite a promis o investigație pentru a stabili responsabilii. Între timp, un alt ciclon a lovit Mozambic, cauzând 38 de decese.

 

“Omul acela a venit seara cu un sac de orez, unul de făin și un kilogram de fasole. După ce le-a aruncat la pământ, a început să se atingă în părțile intime spunându-mi că este timpul să-i mulțumesc. Mi-am trimis copiii să doarmă în casa unui prieten. Când au plecat, am făcut sex cu el.” Este povestea brutală a unei femei din orașul Mbimbir, din districtul Nhamatanda, lovită de ciclonul Idai, care a devastat Mozambicul în 14 martie. Mărturia sa a fost colectată de Human Rights Watch (HRW) care a denunțat exploatarea sexuală în schimbul unor alimente,  impusede unii lideri comunitari și de oficiali locali ai partidului de guvernământ Fremilo (Frontul de Eliberare a Mozambicului).

 

În satele din Mozambicul central, inundațiile care au urmat ploilor intense au distrus câteva căi de acces, iar primul ajutor a sosit abia în 6 aprilie. Unul dintre supraviețuitorii Cyclonului Idai a spus că și-a hrănit copiii numai porumbul și fructele  adunate pe măsură ce apele se retrăgeau . “De câteva săptămâni femeile și copiii lor nu au mai văzut alimente – confirmă un voluntar – și ar fi făcut orice pentru a avea ceva de-ale gurii, inclusiv să se culce cu bărbații care se ocupă de distribuția alimentelor”.

 

La Mbimbir și Tica, ca și în alte zone izolate, singurii manageri de distribuție a alimentelor sunt liderii comunității și administratorii locali.

 

“Unii oficiali – spune un lider al comunității – profitând de situație au cerut bani pentru a fi incluși în lista beneficiarilor de ajutor”. Mai mult decât atât, numai capul familiei pot primi un pic de făină sau orez. Și chiar și în acest caz, mâncarea disponibilă este puțină și  nu este suficientă pentru a hrăni pe toată lumea. “O mamă a patru copii – continuă raportul Human Rights Watch – a spus că mâncarea atribuită soțului ei nu a fost suficientă pentru cei 17 membri ai familiei. Femeia s-a dus la liderul comunității. “Mi-a spus că mă poate ajuta dacă aș fi fost drăguță cu el – este plângerea victimei – așa că am fost de acord să-l întâlnesc pentru sex. Când am terminat, mi-a dat un kilogram de fasole. În fața protestelor mele, el a răspuns: “Mâine îți voi da mai mult”.

 

Și ONU a intervenit după publicarea plângerilor victimelor, condamnând cu fermitate incidentul. “Națiunile Unite au o politică de toleranță zero în ceea ce privește exploatarea și abuzul sexual. Vom acționa în cel mi scurt timp posibil  pentru a urmări aceste acuzații, chiar și cu autoritățile competente “, scrie într-o declarație Oficiul pentru Afaceri Umanitare al ONU (UNOCH).

De Ana Moldovan 

Te-ar putea interesa și Bilant final: Ciclonul Idai a provocat 843 decese între Mozambic, Zimbabwe și Malawi

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.