Mona Lisa lui Leonardo? Cu siguranță avea probleme de sănătate. Iată ce s-a descoperit

Când vorbim despre Mona Lisa, numită și Gioconda, dezbaterea este întotdeauna “aprinsă”.

Cel mai cunoscut portret al istoriei precum și unul dintre cele absolute  faimoase lucrări de artă, este expus la Luvru din Paris. Zâmbetul imperceptibil al subiectului, cu aura de mister, a inspirat multe pagini de critică, literatură, lucrări de imaginație și chiar studii psihanalitice; evaziv, ironic și senzual.

În 2004 o echipa reumatologi si endocrinologi au diagnosticat-o pe  Mona Lisa cu un xantelasma – indicat de leziuni ale pielii pe pleoapa superioară stângă – și un lipom subcutanat pe mâna dreaptă, raportat  de o umflătură a spatelui. S-a speculat că femeia suferea de hiperlipidemie – o tulburare genetica a metabolismului, cu o creștere relativă a concentrației de colesterol și trigliceride în sânge – ceea ce ar fi cauzat o formă prematură a aterosclerozei.

În schimb, pentru a explica acel zâmbet, se pare că Mona Lisa suferea de paralizia lui Bell . Care este misterul din spatele lui Leonardo Mona Lisa?

SUA, homari drogați cu „marijuana”: ”Suferă mai puțin”

Potrivit lui Mandeep R. Mehra, profesor la Harvard Medical School, Mona Lisa sufera de probleme tiroidiene, in special hipotiroidismul. Lisa Gherardini, femeia descrisă în faimoasa pictură din lume  suferea de o formă de peripartum hipotiroidis.

Portretul, de altfel, a fost comandat la câteva luni după ce a născut soția lui Francesco del Giocondo. Această formă de hipotiroidism, potrivit cercetătorului, ar fi fost accentuată de condițiile de viață și obiceiurile alimentare răspândite în Italia, în timpul Renașterii. Dieta de italiană  era săracă în iod și se baza pe cereale, legume, rădăcini și cu puțină carne și pește.

Mona Lisa1 1Mona Lisa2 1Dar cum a ajuns cercetătorul la această concluzie?

Culoarea gălbuie a pielii pe care o vedem în pictura a lui Leonardo este o trăsătură legată de hipotiroidism, deoarece organismul nu este capabil de a converti beta-caroten in vitamina A, iar excesul este depozitat în stratul superior al pielii. Părul rar de pe frunte și absența sprancenelor ar confirma acest diagnostic.

Statuia lui Iisus plânge cu lacrime de sânge. Localnicii cred că este un miracol

“O privire apropiată a gâtului sugerează de asemenea prezența posibilă a unei umflături “. Nu este prima dată că acest ultim detaliu iese în evidență.  Keele în 1959, a vorbit despre această umflătură la gât, în timp ce un studiu recent al Policlinico Umberto I din Roma, coordonat de Vincenzo Sterpetti, au demonstrat o prezența semnificativă în arta Renașterii italiene. În mai multe portrete   se poate observa  umflarea tiroidei, care au demonstrat incidența bolii la acel moment.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.