Modificări genetice: șobolanii din New York și Paris preferă acum pizza și croissantele

În urmă cu cinci ani, videoclipul unui șobolan care cobora pe scările metroului din New York trăgând rapid o bucată mare de pizza,  a reușit să trezească curiozitatea internauților.  Dar ceea ce în 2015 părea un caz complet excepțional, astăzi s-a transformat într-o simplă normalitate. Ziarele din întreaga lume raportează în mod constant intenția șobolanilor de a alerga în jurul orașelor noastre, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor. Cu toate acestea , alegerile lor alimentare sunt uimitoare – subliniază un articol din revista Smithsonian – care de-a lungul anilor au devenit tot mai rafinate să devină similare cu cele ale oamenilor.

Șobolanii s-au schimbat din punct de vedere genetic  pentru a se adapta la obiceiurile umane. Dar ceea ce este cel mai surprinzător este caracteristica care unește cel mai mult viața șoarecilor și a oamenilor: dieta. „Ambele consumă o cantitate din ce în ce mai mare de zaharuri și grăsimi extrem de procesate. Această dietă aduce probleme de sănătate, care s-ar putea aplica și la șobolani ”

Un nou virus mortal lovește China: HANTAVIRUS, virusul adus de șobolani

Acest lucru este confirmat de o cercetare americană semnată de Columbia University — Genetic Adaptation in New York City Rats – publicată recent de ziarul britanic The Guardian . Condusă de geneticianul Arbel Harpak, echipa de cercetători a dezvăluit că oamenii și șoarecii au multe alte lucruri în comun decât ar putea crede, până la punctul de a trebui să se confrunte cu aceleași probleme de sănătate, poluare și alegeri alimentare. Oamenii de știință au fost atrași de genele modificate ale rozătoarelor, legate în special de mâncare: „Șobolanii s-au adaptat la schimbările din comunitățile în care trăiesc: în New York îi puteți vedea mâncând pizza sau  gogoși  , în timp ce la Paris preferă croissantele ».

Echipa de savanți a analizat genomii a 29 de șobolani din New York, care au fost ademeniți în capcane pline cu slănină, unt de arahide și ovăz – alimente preferate de rozătoarele de Big Apple. Studiul a dezvăluit o listă cu „câteva zeci de gene de șobolan care arată schimbări importante în ADN, la fel cum speciile s-au răspândit peste tot în lume, din Asia în Europa și America, mutându-se din mediul rural în orașe”. Modificările pe care le-au avut Coronavirus și ale zoonozelor care se transformă în pandemii, cu siguranță nu trebuie să fie trecute cu vederea.

Cu restaurantele din New York închise, pentru a supraviețui șobolanii se mănâncă între ei

Alarma sanitară. Șoarecii se comportă ca niște bureți adevărați: absorb bolile cu care intră în contact și, adaptându-se să trăiască în cele mai poluate și murdare locuri de pe planetă, colectează agenți patogeni nocivi diseminați de oameni sau de alte animale.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter, Instragram  și VK

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.