Moașa care a salvat trei mii de copii de la moarte la Auschwitz

Cu certificatul de moașă într-un tub de pastă de dinți

Stanisława Leszczyńska s-a născut în 1896 în orașul polonez Lodz. Când avea 12 ani, părinții eiau decis să se mute la Rio de Janeiro. Acolo copila a învățat limba portugheză și germană, care după mulți ani i-au salvat viața. În 1916 sa căsătorit cu un tipograf din Lodz, Bronisław Leszczyński. Patru ani mai târziu, cuplul s-a mutat la Varșovia, unde Stanislawa și-a început studiile la o școală de moașe.

Au avut patru copii: Silvia, Bronisław, Stanisław și Henryk. După izbucnirea celui de-al doilea război mondial, au luptat pentru a-i ajuta pe evrei și au fost apoi arestați de Gestapo. Doi dintre copiii lor au fost transferați la Mauthausen-Gusen, în timp ce Stanisława și fiica sa au fost trimiși la Auschwitz-Birkenau. Soțul ei a murit în revolta din Varșovia.

Stanisława a fost foarte norocoasă. A reușit să aducă cu ea, într-un tub de pastă de dinți, câteva documente scrise în limba germană, care să ateste munca lui ca moașă. În ciuda riscului enorm,  s-a dus să vorbească cu Dr. Mengele, oferind asistența femeilor în timpul nașterii.

Citește și Turcia, la 28 de ore de la cutremur o femeie și fiica ei de 2 ani au fost salvate de sub dărâmături

 

În “Raportul unei moașe la Auschwitz” ea a scris: “Până în luna mai 1943, copiii născuți în lagăr erau uciși cu cruzime,  înecați într-un butoi umplut cu apă . Mai târziu, mama își vedea corpul fiului nou-născut  aruncat la pământ, unde erau mâncați de șobolani” .

Stanisława a primit ordin să se comporte cu copiii ca și cum ar fi morți. La scurt timp, ea a reușit să se opună doctorului și s-a revolat: “Nu! Nimeni nu poate omorâ copiii! ” Și așa femeia a asistat la aproximativ trei mii de nașteri și niciunul nu s-a mai născut mort și nicio femeie nu a mai murit .

Nici chiar și cele mai bune clinici din lume nu s-ar putea lauda cu aceste statistici.

 Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.