Mii de oameni fug din nord-vestul Siriei, în timp ce Assad se împinge tot mai aproape de orașul Idlib

Forțele guvernamentale siriene, susținute de puterea aeriană rusă, au intensificat campania de recucerire a provinciei Idlib, ultima cetate rebelă în care milioane de oameni s-au refugiat după ce au fugit din alte părți ale Siriei  în cei aproape nouă ani de război civil.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, un monitor de război, a declarat că forțele lui Assad au luat de vineri controlul asupra a 22 de orașe și au tăiat o autostradă strategică din Idlib care leagă capitala Damasc de Alep, în nordul Siriei. Acesta a declarat că armata siriană a înconjurat și a fost aproape să surprindă Maarat al-Numan, un centru urban la 33 km la sud de orașul Idlib. Acest lucru ar însemna un avans semnificativ pentru conducerea lui Assad de a cuceri toată Siria.

Un voluntar care a postat un videoclip de la Maarat al-Numan a declarat că orașul a fost devastat de un atac de bombe cu butoi, rachete și obuzări în ultimele zile care au aruncat deșeuri la câteva case și infrastructură vitală.

Citește și Copiii sirieni visează să moară, să ajungă în rai și să nu mai sufere. Raportul Salvați Copiii

 

„Marat al-Numan este complet distrus, iar populația sa a fost strămutată și trăiește în incertitudine”, a spus lucrătorul forței de apărare civilă, care nu s-a identificat.

Lupta  are loc în ciuda unui acord de încetare a focului dintre Turcia și Rusia, care a revenit părților opuse ale conflictului. Fouad Sayed Issa, un voluntar al Organizației Violete din nordul Siriei, a declarat că ultima atac a lui Assad i-a înspăimântat pe sirienii din enclava rebelă care se tem de moarte sau de arestare dacă orașele lor sunt recapturate.

Observatorul sirian a estimat că aproximativ 120.000 de oameni au fugit din mediul rural din jurul Aleppo și Idlib în ultimele 12 zile. Majoritatea s-au mutat în părți relativ mai sigure din nordul Siriei, în apropierea frontierei turcești, relatează Reuters.

Pentru mai multe articole interesante rămân cu noi pentru  RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de  Facebook ,  Twitter  și  Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.