Maxi- scandal de spionaj din Argentina

Duminică, guvernul argentinian, condus de președintele Alberto Fernández, a publicat o listă de 500 de jurnaliști, antreprenori, sindicaliști și lideri politici care au fost spionați de serviciile secrete în timpul guvernării predecesorului său, președintele conservator Mauricio Macri. Spionajul a fost efectuat de serviciile secrete argentiniene la reuniunile G20 și Organizația Mondială a Comerțului, organizate de guvernul Macri în cursul anului 2018. Potrivit acuzațiilor, serviciile secrete au colectat informații ilegale despre cine a solicitat acreditarea la cele două evenimente și le-ar fi inclus într-un dosar lung.

Teoria conspirației vaccinului, Bill Gates: «Idiote și absurde»

Majoritatea informațiilor conținute în listă au fost preluate din surse deschise, cum ar fi rețelele de socializare, și privește opiniile politice și personale. În unele cazuri, însă, este vorba despre informații private, cum ar fi mărimea conturilor curente bancare și salariul lucrătorilor casnici angajați de persoane supravegheate.

Lista, susține guvernul Fernández, a fost găsită într-un seif în interiorul sediului serviciului secret de către Cristina Cañamo, noul șef al informațiilor din Argentina. Înainte de a fi publicată, a fost predată unui judecător federal care a investigat acuzațiile de spionaj care implică administrația Macri de ceva timp. De asemenea, Cañamo a cerut o anchetă asupra lui Gustavo Arribas, prietenul personal al lui Macri și al predecesorului său pentru a conduce serviciile secrete argentiniene.

Ziarele argentiniene care au putut vedea o copie a dosarului au raportat mai multe exemple de informații conținute. Alături de câteva profiluri de jurnaliști, de exemplu, este scris: „Are simpatii pentru peronism”, coaliția politică la acea vreme în opoziție sau „El a cerut pe Facebook eliberarea lui Lula”, fostul președinte și liderul Brazilia a plecat apoi în închisoare. Jurnaliștii spionați includ mai mulți corespondenți și freelanceri angajați în ziare internaționale, precum Associated Press , Reuters , AFP , Bloomberg și CNN .

Bea doi litri de Coca Cola pe zi. O mama a trei copii moare la 34 de ani

Diferitele profiluri de pe listă au fost evidențiate în diferite culori: galben indica un jurnalist critic, verde un jurnalist de încredere căruia ar trebui să i se acorde acreditarea. Dosarul privind persoanele care au solicitat acreditarea pentru reuniunea Organizației Mondiale a Comerțului este chiar și mai detaliat. Se referă în principal la antreprenori, sindicaliști și activiști politici și conține informații personale, cum ar fi detalii privind conturile curente, salariile și, în unele cazuri, salariul lucrătorilor casnici.

Nu este prima dată când Macri este acuzat că a spionat adversarii săi politici. Un caz anterior, care a vizat perioada cuprinsă între 2007 și 2015, când Macri era primar din Buenos Aires, a fost închis cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte. Nici personalul lui Macri, nici partidul său nu au comentat acest aspect deocamdată.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter,  Instragram și Odnoklassniki

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.