Covid-19 poate provoca o bruscă pierdere a auzului . De la începutul pandemiei, unul dintre cele mai frecvente simptome ale virusului a fost pierderea mirosului și a gustului , care persistă chiar și după vindecare. Cu toate acestea, acum se pare că boala poate implica și canalul urechii. Primul caz confirmat a fost înregistrat în Marea Britanie .
Pierderea bruscă a auzului este un fenomen mai puțin rar decât s-ar putea crede: există aproximativ 160 de cazuri la 100.000 de persoane în fiecare an. Cauzele pot fi foarte diferite unele de altele, inclusiv infecții virale, cum ar fi o gripă simplă sau Covid-19 . Alarma a fost declanșată de un grup de medici din Regatul Unit , care într-un articol publicat în revista BMJ Case Reports a ilustrat dinamica unui caz de acest gen.
Citește și Coronavirus, studiu: cei care nu folosesc masca au capacități cognitive reduse
Pacientul, un bărbat în vârstă de 45 de ani cu astm , a suferit pierderi bruște de auz după ce a fost tratat pentru Covid-19 cu medicamente precum remdesivir și unii steroizi, precum și transfuzii. Bărbatul, până la externare, nu înregistrase nicio problemă de auz. Numai acasă, după câteva zile, a început să sufere de pierderea auzului, cu un sunet în ureche și ulterior pierderea auzului completă.
Bărbatul a fost tratat cu tablete de steroizi și situația s-a ameliorat. Medicul otorinolaringolog, investigând cauzele problemei, nu ar fi găsit nicio altă origine decât infecția cu Covid-19 .
Conform celor raportate de medicii englezi, nu ar fi un caz izolat. Chiar și în corpurile unor pacienți care au murit după infecția cu Covid-19 s-a descoperit că virusul a atacat urechile și, în special, celulele care acoperă urechea medie.
Deja în primele luni ale pandemiei, un studiu efectuat pe 20 de pacienți asimptomatici fără probleme de auz anterioare a arătat că capacitatea lor auditivă sa deteriorat. Prin urmare, în cele mai grave cazuri ajungem la otită acută și la pierderea auzului completă .
Citește și Coronavirusul și efecte asupra creierului: povestea profesorului care a supraviețuit infecției
Nerespectarea simptomelor ar putea face ca această problemă să treacă de la temporară la permanentă . În astfel de cazuri este nevoie de tratamentul necesar pentru a recâștiga abilitățile auditive.
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24
Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit