Lucrați pe schimburi? Aveți de grijă, există o legatură între obeziate, diabet și locul de muncă

Lucrați pe schimburi? Aveți de grijă, există o legatură între obeziate, diabet și locul de muncă

Circa 15 milioane de americani nu au un program tipic de nouă-la-cinci, iar mare parte dintre aceștia – asistente medicale, pompieri sau însoțitori de zbor, printre multe alte profesii, se pot confrunta cu schimbări drastice de program de la o săptămână la alta. Ca rezultat, ceasurile biologice ale acestor muncitori pe schimburi,  păstrează informații precum momentul din zi și nu pot să țină pasul cu evenimentele din jur. Acest aspect face ca efectele negative ale unei diete cu conținut ridicat de grăsimi să fie și mai pronunțate, potrivit unor noi cercetări publicate în The Faseb Journal.

 

Este foarte dificil să discernăm cauza și efectul în această situație, pentru că atunci când somnul este tulburat, obiceiurile de hrănire vor fi și ele alterate, spune David Earnest, doctor și profesor la Texas A&M College of Medicine’s Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics, autor principal al articolului. Cu toate acestea, utilizarea ca modele al e unor animale au putut să arate că într-adevăr de vină sunt alterațiile ceasurilor biologice care cauzează aceste efecte. Ceasurile biologice sunt localizate în practic toate celulele din corp care controlează ritmul  24 de ore din 24 care reglează, sincronizarea senzațiilor de somn, foame și multe alte procese psihologice, inclusiv inflamarea și metabolismul.

Citește și Un pui de dugong, o specie de mamifer marin, a murit la câteva luni după ce a fost salvat din cauza plasticului ingerat

 

Cercetările efectuate au indicat faptul că dacă ceasurile interne  sunt complet dereglate, nu pot să țină deloc evidența trecerii timpului, generând o cascadă de probleme, în special în modul în care celulele sistemului imunitar ameliorează o simplă inflamație. Cercetările curente indică faptul că lucrul în schimburi are efecte similare asupra ceasurilor din celulele imune și răspunsurile lor la inflamații.

Earnest și echipa sa, inclusiv Robert S. Chapkin, doctor și profesor distins la Texas A&M College of Medicine, a foolosit un model de lucru în schimburi în care ciclurile se modificau la fiecare cinci zile. Earnest a declarat că, corpul pur și simplu nu poate ține pasul cu acest tip de tulburări.

Aceleași efecte se vor putea observa de fiecare dată când va exista o schimbare de rutină în program, un fenomen similar cu cel al trecerii de la fus orar la altul, când oamenii stau până târziu în weekend-uri și apoi trebuie să se readapteze la un program în care se trezesc devreme pentru școală sau muncă.

 

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.