Lolla, tânăra cu ochi albaștri și mulatră care a trăit acum 5.700 de ani: descoperit ADN-ul într-o „gumă de mestecat”

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au reușit să extragă un ADN complet dintr-o „gumă de mestecat” milenară și, potrivit cercetătorilor, este o nouă sursă de genom antic care nu a fost analizat până acum.

Experții spun că au descoperit, în timpul săpăturilor din Lolland, Danemarca, rămășițele unui tip vechi de „gumă de mestecat” datând de acum 5.700 de ani, realizat dintr-o bucată de mesteacăn . Analizând acest obiect, arheologii au reușit să extragă un genom uman complet și este primul genom uman antic complet extras dintr-un alt obiect decât oasele umane.

Un alt aspect interesant al descoperirii este că experții au reușit, de asemenea, să recupereze ADN din microbii orali și câțiva agenți patogeni umani importanți.

Citește și Italia, cazul tinerei mame românce decedate în sala de operație: doi medici anchetați

Dar cine este persoana care a mestecat o bucată de mesteacăn acum 5.700 de ani? Din analizele efectuate s-a ajuns la concluzia că omul care a mestecat bucata de mesteacăn era o femeie legată genetic de culegătorii și vânătorii din Europa continentală, mai mult decât de cei scandinavi din acea vreme. Experții spun că această femeie, numită Lolla , avea probabil pielea întunecată, părul negru și ochii albaștri.

Experții spun că, din analiza bacteriilor descoperite, vor putea înțelege mai bine modul în care stilul lor de viață și cum s-au dezvoltat microbii și agenții patogeni de-a lungul timpului.

Studiul , intitulat ”Un genom uman și un microbiom oral vechi de 5700 de ani, descoperit într-o gumă de mestecat” fost publicat in Nature Communication.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră dTwitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.