Legea care interzice avortul a intrat în vigoare: proteste în Polonia, mii de oameni pe străzi

Mii de oameni au ieșit în stradă în Polonia după ce guvernul conservator de la Varșovia a făcut cunoscut faptul că hotărârea Curții Constituționale privind interzicerea avortului a intrat în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial

“Curtea Constituțională a prezentat un motiv scris pentru sentința privind protecția vieții. În conformitate cu cerințele constituționale, sentința a fost publicată în Monitorul Oficial”, a spus guvernul. Textul a fost publicat ieri dimineață. După anunțul guvernului, mii de oameni s-au adunat la Varșovia pentru a protesta cu fumigene , stindarde și steaguri curcubeu.

Demonstrația, care a început în fața sediului Curții Constituționale din Varșovia, s-a mutat în fața sediului partidului ultracatolic Lege și Justiție (PiS) aflat la putere. Defilări și în alte orașe poloneze, în ciuda restricțiilor legate de măsurile anti-Covid.

Citește și Egipt, legea împotriva mutilării organelor genitale feminine s-a înăsprit

Curtea Constituțională, reformată de conservatori, a decis la 22 octombrie anul trecut interzicerea întreruperii voluntare a sarcinii în cazul unei malformații grave a fătului, invocând „incompatibilitatea” cu Constituția și permițând efectiv avortul doar în cazul violului sau incestului sau când viața mamei este în pericol.

Dar, în urma unor proteste masive, guvernul a suspendat până acum adoptarea deciziei instanței. Ieri sentința care a fost publicată și a intrat în vigoare Polonia avea deja una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa. În prezent, există mai puțin de 2.000 de avorturi legale în fiecare an, potrivit datelor oficiale. Dar organizațiile feministe estimează că se fac aproximativ 200.000 în fiecare an

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.