La zece ani de la cutremur, toată lumea a uitat de Haiti: peste 220 de mii de morți și 300 de mii de răniți

Marți, 12 ianuarie 2010, un cutremur cu 7,0 a devastat Haiti, una dintre cele mai sărace țări din lume.  Efectele cutremurului au fost groaznice: bilanțul oficial este de 222.570 de victime, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare . Pe lângă morți, cutremurul a provoacat peste 300 de mii de răniți și peste 1,5 milioane de persoane strămutate.

Daunele materiale sunt enorme: 60% din instituțiile de sănătate de pe insulă au fost distruse. Cartiere întregi ale capitalei reduse într-o grămadă de moloz. Distrugerea nu iartă nici Palatul Național din Haiti, resedința oficială a presedintelui Republicii, sediul Adunarii Nationale și catedrala Port-au-Prince. Principala infrastructură, inclusiv turnul de control de pe Aeroportul Internațional Toussaint Louverture, a fost dărâmată îngreunând distribuirea ajutorului umanitar.

Anul 2010 a fost este deosebit de îngrozitor pentru Haiti: după cutremur, pe insulă izbucnește o epidemie de holeră.  Cu siguranță, condițiile precare de igienă datorate cutremurului au contribuit la răspândirea bolii.  Peste 665 de mii de oameni s-au îmbolnăvit și 8.183 și-au pierdut viața.

Citește și Remember tsunami în Indonezia, valurile care au șocat lumea: 230 de mii de morți

Au trecut zece ani de atunci și s-au făcut multe pentru reconstrucția pagubelor provocate de cutremur . Cu toate acestea, din  miliardele  promise  doar o parte a ajuns în Haiti. Pe scurt, sprijinul financiar internațional s-a evaporat , la fel ca atenția mass-mediei asupra post-cutremurului. Ceea ce a mai rămas este însă mizeria în care încă mai trăiesc milioane de haitiani. Potrivit Băncii Mondiale, Haiti este cea mai săracă țară  cu un venit pe an de locuitor de 870 USD. Peste 6 milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei cu mai puțin de 2,41 USD pe zi ( aproximativ 41% din populație), iar 2,5 milioane chiar se încadrează în deficiențe extreme, cu puțin peste un dolar pe zi.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.