Japonia: milipede cu un ciclu de viață exploziv: la fiecare opt ani provoacă o adevărată invazie care blochează traficul feroviar în zonă

În Japonia, există un fel de milipede cu un ciclu de viață exploziv: la fiecare opt ani provoacă o adevărată invazie care blochează traficul feroviar în zonă.

Keiko Niijima, un om de știință japonez care în anii 1970, în timpul unei perioade de muncă pe teren în munții de la vest de Tokyo, a intrat în contact cu un fenomen bizar și aparent inexplicabil care implică o cale ferată construită în 1920 și milipede. În mod regulat, la fiecare opt ani, căile ferate au fost invadate de roiuri de milipede atât de mari încât au forțat autoritățile să oprească traficul feroviar în zonă. Niijima a consacrat ultimii 50 de ani studierii acestui fenomen, care amintește foarte mult de cel al cicadelor periodice americane și a relatat rezultatele acestei cercetări nesfârșite într-un nou studiu publicat în Royal Society Open Science .

Fenomenul invaziei de milipede

Fenomenul invaziei de milipede , care aparține speciei Parafontaria laminata armigera , are loc la intervale regulate de cel puțin un secol : la fiecare opt ani, toamna, apar mii de milipede albe în zonă, acoperă pământul pentru câteva zile și apoi dispar.

Niijima a descoperit acest fenomen prima dată în 1972 și, recunoscându-i regularitatea, s-a întrebat dacă ar putea exista o legătură cu cicada periodică americană , din genul Magicicada , care este singurul animal cunoscut care are un ciclu de viață periodic. și durată predefinită. Magicicada are cicluri de viață care durează 13 sau 17 ani și este întotdeauna posibil de prevăzut cu exactitate când vor reapărea.

Omul de știință a încercat să verifice, în decursul a 50 de ani de monitorizare a două situri diferite de invazie, dacă Parafontaria avea și un stil de viață similar și răspunsul a fost afirmativ. Dezvoltarea Parafontaria, de la momentul ieșirii din ou până la cel al morții , durează exact opt ​​ani. Primele șapte sunt dedicate transformării din larvă în adult, care are loc prin șapte nămoluri succesive (una pe an). Al optulea an este cel al invaziei: toți noii adulți se regăsesc la suprafață pentru a se copula și apoi mor.

Sursa: Royal Society Open Science / Wikipedia

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Linkedin, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.